1

апр.

Залъгалката на бебето може да е причина за болки в ушите

Когато бебето стане на 6 месеца, постепенно го отучете да смуче биберон залъгалка, съветват педиатрите

Към лесно обяснимите аргументи, че той може да изкриви зъбите му и да забави проговарянето, прибавят още един – че често е причина за ушни инфекции.

Тази връзка са установили при 5-годишно изследване холандски учени. За неспециалисти тя има нужда от обяснение.

Когато бебето смуче биберона, то прави непрекъснати движения с уста

При това се създава отрицателно налягане. Понеже устата, носът и ушите са свързани, бактерии от устната кухина могат да попаднат в ев-стахиевата тръба (която води от задната част на носа до средното ухо и при децата е по-къса, извита под ъгъл, не вертикална) и да предизвикат ушна инфекция. Децата, които смучат биберон, страдат два пъти по-често от отит, показва холандското изследване.

Според американски учени биберонът залъгалка пречи и на емоционалното развитие

Понеже той е в устата на детето, то не може да подражава. „А чрез повтаряне на действията на друг човек бебето преживява част от съответното чувство“, обяснява Паула Нидентал, професор по психология в Университета на Уисконсин и водещ автор на проучването.

Биберонът пречи бебето да имитира мимиките на човека, когото вижда насреща си, да наподобява неговите чувства и да ги съпреживява. По този начин се стеснява наборът му от изражения, задържа се разпознаването и осъзнаването на емоциите. Това вреди и на интелектуалното развитие.

Според експертите след 6 месеца смукателният рефлекс вече не е толкова силен, така че биберонът не успокоява бебето заради него, а по-скоро по навик. Няма да е голяма загуба, ако го отучите.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts