9

окт.

Сезонен косопад: Тези домашни рецепти с жълтък помагат!

Ако причината за косопада е здравословна, само с маски трудно ще си помогнете. Но при сезонен косопад може да си помогнете с помощта на тези лесни рецепти

сезонен косопад

Сезонният косопад е период на повишено падане на косата, в сравнение с нормалния косопад. Случва се през определени периоди от годината, най-често през пролетта и есента. Определено количество коса нормално може и трябва да пада – до 100 косъма на ден. Превишаването на това количество показва, че косата страда и проблема трябва да бъде решен със специалист.

Косопадът, в зависимост от сезона, рядко се свързва със заболявания или други патологични отклонения от нормата на здравето

Такава загуба се провокира от различни фактори, които влияят неблагоприятно на косата. В повечето случаи причината е вътрешното състояние на тялото. От сезон на сезон се повтарят определени обстоятелства, които отслабват косата и допринасят за нейната загуба.

Следните фактори могат да доведат до косопад:

  • дефицит на витамини – косата е чувствителна към липса на желязо и други витамини и минерали;
  • стрес, породен от сезонни грижи – децата трябва да се подготвят за училище, стартиране на нови проекти в работата и други;
  • промяна на времето – косата реагира лошо на студ, топлина, слънчева радиация;
  • отслабен имунитет – в този случай храненето на косата се доставя от тялото според остатъчния принцип;
  • сезонни настинки, при които трябва да пиете сериозни лекарства, които имат лош ефект върху косата.

Към това можем да добавим липсата на протеини в диетата, което е характерно за много жени, както и наличието на възпалителни процеси на скалпа, хормонален дисбаланс на организма поради възраст или други причини. В резултат на това е налице забележим косопад, който ви принуждава да се консултирате със специалист.

Важно е да подхраните косата пълноценно, да ѝ осигурите добър достъп до кислород, хранителни вещества и да защитите кожата от неблагоприятни външни фактори.

Сезонен косопад може да бъде спрян с помощта на следните рецепти с жълтък:

  • Смесете 20 мл коняк с 2 жълтъка и 2 с.л. течен мед. Загрейте леко сместа на водна бавя и втрий-те в корените. Затоплете главата. След 30 минути измийте.
  • Разтворете 3 с.л. горчица на прах с 10 мл силен черен чай. Добавете 10 капки репейно масло и 1 жълтък. Разбъркайте и втрийте в корените. След 20 минути измийте.
  • Към 2 с.л. разтвор на димексид добавете по 10 мл розмариново и рициново масло. Добавете 1 жълтък и разбъркайте много добре. Дръжте 20 минути на косата.
  • Настържете ситно малка глава лук кромид. Добавете 1 жълтък и 1 ч.л. мед. Разбъркайте и втрийте в корените. След 15 минути измийте добре и изплакнете с оцетена вода.
  • Към 30 г извара и 15 мл сметана сложете 20 капки лимонов сок и 1 жълтък. С масажиране разпределете по главата. Затоплете и измийте след 20 минути.
  • Разтворете в 50 мл водка 1 ч.л. лют червен пипер. Изчакайте 30 минути и добавете 1 жълтък. Дръжте на главата само 10 минути, а при парене веднага измийте.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts