6

юли

Женският инфаркт е по-страшен

Само че има един вид инфаркт, при който общоизвестните рискови фактори не играят – спонтанна дисекация на коронарна артерия


Иначе казано, внезапно разцепване на една от артериите, които снабдяват сърцето с кръв. В над 90% от случаите пациентите са жени. При това млади – на средна възраст 42, в добро здраве, слаби. Около 15% от случаите са даже при деца.

Симптомите са изпотяване, замайване, болки във врата, гърба, рамото, задух, тежест или болка в гръдния кош, гадене, повръщане. При такива оплаквания е задължително да идете на лекар.

Лошото е, че този вид инфаркт се диагностицира трудно. За разлика от другите видове, които се откриват с електрокардиограма, този се установява само с ангиография -рентгеново изследване, с което се изобразяват проходимостта и кръвотокът на коронарните съдове.

Ако не се направи ангиография, инфарктът може дълго да не бъде открит въпреки типичните вродени съединително-тъканни нарушения, за които повечето пациенти научават едва след инфаркта. Отключващ фактор обикновено се оказва силен стрес или интензивно физическо натоварване.

След такъв инфаркт жените трябва да избягват бременност и хормонална терапия. Противопоказни са тежки физически натоварвания и спортове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts