Еър фреър или микровълнова

20

ян.

Еър фреър или микровълнова печка: Кое е по здравословно за затопляне на храна?

И двете имат предимства, но кое е по здравословно?

Когато оборудвате кухнята, изборът на уреди, които предлагат удобство, ефективност и практичност, може не само да ви помогне да спестите време, но и да ви помогне да приложите по-здравословен начин на живот. В това отношение както въздушният фритюрник, така и микровълновата печка добиха популярност. Но кой от тези два е най-добрият вариант за затопляне на храна?

И двата инструмента промениха начина, по който храната се затопля, тъй като осигуряват по-бързо време за готвене и правят възможно приготвянето на ястия с по-малко калории. Въпреки това те имат различни функционалности, които ги правят по-добри или не в определени задачи.

Ейр Фреър или микровълнова печка: основни характеристики и разлики

Фритюрникът и микровълновата фурна се появиха като бързи и ефективни алтернативи на конвенционалните фурни. И двете устройства оптимизират времето за приготвяне на храната и предлагат по-здравословен метод на готвене в сравнение с обикновеното дълбоко пържене.

Но едното по-добро ли е от другото? За да разрешим този въпрос, е необходимо накратко да разгледаме как работят и каква технология използват.

Фритюрникът е устройство за готвене, което подлага храната на много горещ въздух, който циркулира постоянно, благодарение на действието на електрически източник на топлина и вентилатор.

По този начин предлага готвене със сходни характеристики с тези на традиционното пържене, но с по-малък брой калории, тъй като изисква минимум мазнина. Поради това се превърна в един от любимите варианти за приготвяне на хрупкави, златисти и здравословни заготовки.

Микровълновите фурни, от друга страна, генерират топлина чрез електромагнитни вълни, които разбъркват водните молекули на храната, за да позволят бързо готвене или нагряване.

Те не изискват никаква мазнина или масло, но едва ли ви позволяват да получите хрупкави текстури. Напротив, храните са склонни да останат меки и влажни след нагряване в микровълнова печка. Те често се използват за размразяване на храна, претопляне на храна и приготвяне на заготовки със зеленчуци.

Други разлики

Освен технологията, използвана от всеки от тези уреди и съответните им функционалности, има и други разлики, които си струва да се вземат предвид при избора на едното или другото. Най-важните са описани подробно по-долу:

  • Готвене на различни видове храна: Докато фритюрникът е идеален за хрупкави картофи, пилешки крилца, паниране, печене и печене, микровълновата е по-добра за размразяване на продукти, претопляне на остатъци, готвене на зеленчуци и затопляне на напитки.
  • Консумация на енергия: Въздушният фритюрник консумира повече енергия от микровълнова печка – въпреки че това зависи от модела и мощността му – поради своите нагреватели и вентилатори.
  • Капацитет: И двата уреда се предлагат в различни размери; микровълновата фурна обаче обикновено има по-голям капацитет в сравнение с фритюрниците.
  • Почистване: фритюрникът има подвижни елементи (кошници или тави), които лесно се почистват в съдомиялна машина. Микровълновата фурна изисква внимателно вътрешно почистване, особено ако има разливи.
  • По-здравословни ястия: Въздушният фритюрник е подходящ за приготвяне на голямо разнообразие от конвенционални ястия по по-здравословен и нискокалоричен начин. Изисква малко или никаква мазнина, за да се постигнат хрупкави текстури и интензивен вкус. Някои ястия могат да се приготвят и в микровълнова фурна, но крайната текстура е каша, така че може да не е толкова приятно. Въпреки това, това също е добър вариант, тъй като не се нуждае от допълнителна мазнина за готвене.

Кое е по добро за затопляне на храна?

Що се отнася до затоплянето на храната, и двата уреда работят добре. Имайте предвид обаче, че в микровълновата процесът е по-бърз и е подходящ за вкарване на течности. Недостатъкът му? Някои съставки са склонни да омекнат, след като са били подложени на високите температури на уреда.

Във въздушния фритюрник можете да затоплите пица, остатъци от храна, пайове, пържено пиле и други подобни. Има тенденция да запазва добре текстурите, но изисква повече време.

Еър фреър по- добър ли е за затопляне храна?

Фритюрникът е „модерният“ уред, когато става въпрос за здравословно хранене, поради което мнозина го смятат за по-добър избор от микровълновата. Въпреки това, стига да се използват правилно, и двете са полезни за приготвяне на по-леки и по-здравословни ястия. И така, кой да изберете?

Изборът зависи до голяма степен от това, което обикновено ядете. Ако обичате тесто, чипс и други хрупкави ястия, фритюрникът ще бъде най-добрият ви съюзник в кухнята. Ще можете да правите по-здравословни версии на тези храни, с минимално съдържание на мазнини и по-малко калории.

Всъщност можете да го използвате и за печене и печене. Храни като пиле, месо, риба, зеленчуци, зърнени храни и други са подходящи за готвене в този уред.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts