15

юни

Ефект на прожектора: как да получите това, което искате?

Светът не се върти около вас нито за добро, нито за лошо

Това съобщение може би ви се струва излишно. Смятате, че не си мислите такова нещо за себе си.

Като се замислите, вероятно не си го мислите. Но подсъзнателно е точно така. Заради което може би не действате по правилния начин с хората, от които искате да получите нещо.

Това нещо е важно за вас, но е добро и за тях, не им струва особени усилия. Защо тогава не го правят, по дяволите?

Специалистите обясняват, че причината вероятно е в неумението да предизвикате доверие и да покажете тъкмо тази втора част – че важното нещо за вас е добро и за тях. А това неумение може би се дължи на подсъзнателното убеждение, с което си живее всеки – че е център на вселената.

Ако не вярвате, че го имате, проверете се. Ужас, пуснала ви се е бримка на чорапа. Струва ви се, че всички в нея гледат. Или пък имате нова прическа. Чудите се защо колегите ви не забелязват.

Изобщо не е вярно, че околните ви обръщат толкова много внимание, колкото си въобразявате. Многократно с най-различни изследвания е проверен т.нар. ефект на прожектора.

Термина въвеждат американските психолози Томас Гилович и Кенет Савицки през 1999 г.

При повечето изследователи експериментът протича приблизително така – молят доброволци цял ден да носят странна тениска в офиса, да речем. После ги карат да посочат колко хора са забелязали в какво са облечени. Същевременно психолозите сами проверяват колко хора в действителност са обърнали внимание на странната дреха.

Резултатите показват, че участниците в експеримента посочват двойно по-висока бройка от действителното количество хора, които са забелязали въпросната особеност.

Та изводът е, че човек се намира в центъра на внимание много по-рядко, отколкото смята. Той надценява важността си за другите и само си въобразява, че е под прожектора.

Ако иска останалите хора наистина да го забележат и да получи нещо от тях, трябва доста да се потруди да спечели симпатии и доверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts