ексфолирам

22

сеп.

Ето 5 причини защо не трябва да ексфолирате кожата си!

 

 

Но има обстоятелства, когато не е препоръчително да се използват такива козметични средства- казват дерматолозите Денди Енгелман и Лиза Гуиди.

1.След слънчево изгаряне
Слънчевото изгарян означава не само, че сте прекарали малко повече време на слънце, но и че кожата е „повредена“, казва Енгелман. Всеки козметичен продукт, приложен върху кожата през този период, трябва да бъде насочен към нейното възстановяване и да не създава допълнителен риск от увреждане. Използването на ексфолиращи продукти в този случай ще се отнася към втората категория, която ще забави лекуването на кожата. Трябва да се използват мощни овлажнители, балсами и леки почистващи масла.

изгаряне
Винаги използвайте слънцезащитни средства със SPF поне 15, за да се предпазите от изгаряне

2.След операция
След всяка процедура, кожата и тялото ви са в състояние на възстановяване. Всеки пилинг в тази област може да премахне от кожата важни компоненти на процеса регенерация, да увеличи дисхромията (хиперпигментация) и да увеличи размера на белезите. А търкането може да помогне за разделянето на шевовете, преди да бъдат излекувани.

3.След изсветляване на кожата
Изсветляващите съставки, често използвани за борба с хиперпигментацията, вече могат да раздразнят кожата и така търкането да влоши положението. Ексфолирането на кожата може да доведе до възпаление и то да предизвика пост-възпалителна хиперпигментация. Ето защо има опасност кожата да потъмнее- и ще получите обратния резултат.

изсветляване на кожата
Не забравяйте да се консултирате с дерматолог преди да приложите ексфолиращи продукти в продължение на няколко месеца след процедурата за изсветляване на кожата

4.Преди или след химически пилинг
Химическият пилинг премахва най-горния слой на кожата- затова няма нужда да добавяте към нея и ексфолиране с търкане. Това може да доведе до болка, хиперпигментация, инфекция, продължително зачервване и други. Много е важно химическите съставки да изпълняват своята роля както трябва.

5.След ухапване от насекомо
Ексфолирането е най-простият начин за разпространение на отровата от досадни ухапвания от комари, което ще увеличи наличието на хистамин и левкотриен. Те предизвикват зачервяването и сърбежа. Студеният компрес, антихистамините в таблетки или външни агенти с кортизон са по-подходящи в този случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts