24

ное.

Ето защо трябва да смучите по една скилидка чесън всеки ден

Чесънът е една от най-старите зеленчукови култури

Споменат още през 2600 г. пр. н. е. Върху глинени плочи на шумерите. Чесънът се е считал за магическо растение и се е използвал за спасяване на посевите от вредители. Според египетската легенда фараонът въвежда ежедневна порция чесън за робите, които изграждат пирамидите, за да поддържат физическата си сила. Гърците използвали чесън с мед за лечение на белодробни заболявания, както и за подобряване на плодовитостта при мъжете. В Рим легионерите носели чесън на гърдите си като талисман и го използвали като антибактериално и антипаразитно средство.

В Европа чесънът се е считал за вълшебно и лечебно растение, използва се за лечение на чума и борба с зли духове. Първото научно проучване на чесъна, проведено в средата на XIX век от Пастьор, доказа антибактериалните свойства на зеленчука – микробите не растат в райони около скилидката. Чесънният разтвор се използва в борбата с инфекциите по време на Първата световна война. Зеленчукът е донесен в България през IX век.

Испанският град Лас Педрониерас официално се счита за световна столица на чесъна

Чесънът съдържа много полезни вещества: калий, калций, фосфор, витамини В и С, селен, манган, йод и етерични масла. В същото време чесънът е доста висококалоричен продукт – 100 г съдържа 149 ккал. Но този пикантен зеленчук се консумира в малки количества и няма да навреди на фигурата. Чесънът обаче помага за увеличаване на апетита.

Чесънът съдържа летливи продукти – летливи вещества, които предпазват растението от паразити и бактерии. Когато фитонцидите се използват в храната, се наблюдават бактерицидни, антипаразитни и противогъбични ефекти. В резултат на изследването се оказа, че група хора, които редовно употребяват чесън, хващат настинка три пъти по-рядко от тези, които изобщо не ядат чесън.

В китайската медицина чесънът се използва за пълно възстановяване на организма

За целта се нарязва скилидка чесън, слага се в устата и се премята с език. Процедурата трябва да се прави сутрин в продължение на 30 минути за изчистване на устната кухина.

Ефектът от смученето на чесъна е зашеметяващ. Слюнката с полезните вещества попада в кръвта, изчиства съдовете и лимфата. Освен това чесънът укрепва устната кухина и прекратява кървенето на венците.

След процедурата скилидката се изплюва, а зъбите се почистват, за да се премахне неприятният мирис. Ако пастата за зъби не помага, опитайте да дъвчете зрънце кафе, клонче магданоз или „звездичка“ карамфил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts