26

май

Ето ги основните рушители на добрия сън!

Ако не ви се получава да заспите и се събуждате с усещането, че изобщо не сте затваряли очи, добре дошли в клуба

Не че има с какво да се гордеем, но може би ще ви е по-спокойно, ако знаете, че не сте сами.

Независимо от множество лекарски препоръки и специални приложения, призвани да улеснят заспиването (които обаче могат да имат точно обратния ефект), днес дефицитът на сън е един от основните проблеми в нашето ежедневие. Хроничното лишаване от сън може да доведе до депресия, тревожност, да повиши риска от развитие на диабет, деменция и някои видове рак. Като се има предвид всичко това, нищо чудно, че недостигът на сън намалява продължителността на живота. Затова ви предлагаме осем начина да предотвратите неприятните последствия.

ОСТАВЕТЕ ТЕЛЕФОНА

Това е най-ефективното, което можете да направите. Когато държим телефона си наблизо, постоянно изпитваме желание да го проверим. Но синята светлина, излъчвана от екрана, нарушава циркадните ритми. А звуците, които издава апаратът при съобщения или обновяване на приложенията, поддържат активността на мозъка.

Ами алармата, основателно ще попитате. Отговорът е прост: купете си най-обикновен часовник, който да се
погрижи да ви събуди навреме и да не се тревожите, че ще се успите.

ПРОВЕРЕТЕ НИВОТО НА ЗАХАРТА

Ако редовно се събуждате посред нощ без видими причини, а след това ви е необходимо известно време, за да заспите, проблемът може да е в спада на нивото на кръвната захар. Това е подценявана, но крайно разпространена причина според специалистите.

Съвременната диета, изобилстваща със захар, обработени въглехидрати и (да си го признаем) алкохол, води до скокове на глюкозата. И не сме застраховани от тях през нощта, независимо че със сигурност не хапваме нищо забранено. Дисбалансите провокират стресова реакция на организма, която ни кара да .се събуждаме. Решението в този случай може да бъде промяна на диетата. А ако ситуацията е по-сериозна – специални лекарства.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ КОФЕИНА

Дори няколко невинни чашки кафе сутрин могат да ви изиграят лоша шега според специалистите. Става дума за това, че хората са различни, така че и нашето тяло обработва различно кофеина. Ако се отнасяте към хората с висока чувствителност към това вещество, дори крайно ограничените дози ще се метаболизират бавно. Така че остатъците ще ви накарат да бодърствате дори през нощта.

Решението – намалете кофеина приблизително два пъти, дори до нулата. Звучи ужасно? Когато започнете да се наспивате, повярвайте, отношението ви по този въпрос ще се промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts