facebook

19

май

Експертите по сигурността предупреждават всички потребители на Gmail и Facebook да направят това сега!

ВАШАТА ИНФОРМАЦИЯ И ЛИЧНИ ДАННИ МОЖЕ БИ СА ПОД СЕРОЗЕН РИСК!

Влизането в любимия ви акаунт в социалните медии е нещо, което много от нас правят ежедневно, независимо дали публикуваме снимки или просто преглеждаме публикации. Имейлът, от друга страна, е необходимост, като дори прости неща като разписки от магазина се дигитализират. Но това, което много от нас не разбират напълно – или може би просто избират да игнорират – е как нашата лична информация и данни се проследяват, когато използваме тези онлайн платформи. Сега експертите по сигурността издадоха ново предупреждение точно за това, като съветват потребителите да предприемат действия незабавно! Прочетете, за да разберете какво трябва да правите, както за вашите Gmail, така и за Facebook акаунти, за да запазите информацията си защитена.

Вашите лични данни се използват и осигуряват приходи на компании без дори да знаете

Когато чуете „събиране на данни“, в началото не звучи толкова страшно. Повечето от нас използват интернет достатъчно дълго, за да разберат, че част от нашата информация е неизбежно да попадне в дигиталната вселена и ако сте в социалните мрежи, най- вероятно споделяте лични данни за живота си.

Сайтовете използват технологии за проследяване, като бисквитка или проследяващ пиксел, за да направят това, според Даниел Маркусън, експерт по цифрова поверителност и сигурност в NordVPN. „Тези технологии за проследяване могат да бъдат собственост на рекламни и маркетингови компании, правителствени агенции или други контролни органи. Обикновено собственикът на тези уебсайтове се съгласява да продаде вашите данни на рекламни компании в замяна на всяка услуга, която рекламната компания предоставя.“

Това става по-сложно, когато сайтове като Facebook и Google създават профили на вашето онлайн поведение и самоличност. „Това може да включва всичко – от вашето име, възраст, адрес и пол до навиците ви за пазаруване, политически пристрастия и физически местоположения, които се съхраняват в обширни бази данни за рекламни цели или национална сигурност“, каза Маркусън.

Данните за клиентите са гореща стока и вашите може да се използват по начини, които не сте предполагали. За да избегнете компаниите да се възползват от вашата информация, можете да предприемете някой стъпки.

Експертите по сигурността препоръчват да проверявате редовно споделянето и проследяването на вашите лични данни!

Чудили ли сте се някога защо сте търсили нов скрин и изведнъж получавате реклами от различни производители на мебели? Всичко е свързано със споделянето на данни, според Ким Командо, водещ на шоуто на Ким Командо, радио токшоу, което обсъжда технологиите, данните и дигиталния начин на живот. За да контролира това, Komando препоръчва да извършите проверка на поверителността, за да идентифицирате допълнителни акаунти, с които може да сте се регистрирали чрез вашия акаунт във Facebook или Google/Gmail.

Във функция за USA Today, Komando предупреди да не използвате вашите акаунти за влизане в различни уебсайтове. Може да изглежда по-лесно да използвате съществуващите си акаунти за достъп до ново съдържание, вместо да настройвате отделен акаунт и парола на самия сайт. Но когато правите това, информацията за това, което правите или четете на уебсайта, вероятно се споделя с Facebook и Google, което може да ви върне услугата и да сподели данни обратно.

За щастие има начини да спрете както Facebook, така и Google да проследяват данните ви по този начин. За всеки сайт ще искате да проверите определени функции за сигурност – което не би трябвало да отнеме твърде много време, но може да разкрие някои изненадващи подробности.

Ето как да извършите проверка за вашия акаунт в Google

Gmail е лесен за използване и удобен, а когато използвате браузъра на Google Chrome, функциите и приложенията са още по-лесни за интегриране. Това удобство идва и с някои предизвикателства, тъй като платформата ви позволява да се регистрирате за други акаунти, като използвате своя всеобхватен акаунт в Google.

За да проверите за услуги, които може да са свързани, влезте в акаунта си в Google, щракнете върху защита от лявата страна и след това превъртете надолу до свързани акаунти. Това ще разкрие всички акаунти, за които преди сте се регистрирали чрез Google. Просто щракнете върху Прекратяване на връзката, за да премахнете достъпа. Ако получите отблъскване и не можете да прекратите връзката, това също е по замисъл. Ще трябва да посетите сайта на трета страна директно и да потърсите инструкции за прекратяване на връзката между свързани акаунти.

Можете също така да разгледате допълнително страницата за сигурност на Google и да ограничите кои приложения имат достъп на трети страни до различни аспекти на вашия акаунт в Google, каза Komando.

Ограничете проследяването на личните ви данни и във вашия facebook!

Вашият акаунт във Facebook е лична страница, но това не означава, че приложението трябва да споделя подробности с компании и бизнеси. Според Арт Шейк, основател на CircleIt.com и две платформи за данни, Facebook има история на продажба на потребителски данни на рекламодатели. През 2021 г. компанията промени името си на Meta и с нови инициативи за виртуална реалност в бъдеще могат да бъдат повдигнати още въпроси за поверителност.

„По същество, ако сте във Facebook, Instagram или Whatsapp — вие сте стока за Meta“, предупреди Шейх. За да контролирате данните, до които позволявате на Facebook достъп, отделете 30 секунди, за да влезете във Facebook на вашия компютър и проверете за свързани акаунти. От там щракнете върху стрелката надолу в горния десен ъгъл, след това настройки и поверителност, след това изберете настройки. След това можете да щракнете върху приложения и уебсайтове от лявата страна.

Можете също да направите това от вашия iPhone или Android, където ще щракнете върху менюто с три реда, след това настройки и поверителност, след това настройки. След това на iPhone ще превъртите надолу до разрешения, след което докоснете приложения и уебсайтове. Ако сте потребител на Android, ще превъртите надолу до защита, след това приложения и уебсайтове.

Без значение кой метод изберете или кое устройство имате, Facebook след това прави сравнително лесно да избирате кои приложения искате да изключите.

Източници: https://bestlifeonline.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts