16

ян.

Драстични диети и стрес провокират ранната менопауза

Начинът, по който жените се грижат за тялото си още от пубертета и особено от 30 до 45 години, пряко влияе върху настъпването на менопаузата

За стреса – в смисъл на нервно напрежение, отдавна се знае, че води до по-ранен климактериум. Учените обаче прибавят към това и всякакви резки изпитания за организма, които често объркват хормоните.

Сред тях е спорт по принципа „всичко или нищо“ – 3 месеца тренирате като луди, 3 месеца абсолютно мързелувате. Този подход действа негативно върху ендокринната система. Тя е комплекс от разположени по цялото тяло жлези, които отделят хормони за регулиране на обмяната на веществата. Периодите на пориви и затишия могат прекалено да стимулират надбъбречната жлеза, отговаряща за реакциите при стрес върху организма. Неправилното й функциониране влияе върху работата на всички останали жлези, в резултат на което се появява риск от хормонални нарушения.

Специалистите съветват да изберете режим, който можете да спазвате дори когато не ви се спортува. Идеалният вариант е физическо натоварване 3-4 пъти седмично.

Не само неправилното хранене, но и непостоянството при храненето също нарушава баланса в организма

След 30 вече трябва да си промените навиците си, за да предотвратите хормоналния дисбаланс. Колко-то по-рано си изработите здравословен и постоянен хранителен режим, вместо периодично да се подлагате на диети, толкова по-малко рискувате.

Сутрин най-много бързате, но се постарайте да не пропускате поне малка закуска. Когато тялото не получи храна сутрин, се забавя обмяната на вещества. Организмът се страхува се, че няма да бъде нахранен навреме, и започва да трупа резерви. Последствието ви е ясно още веднага – напълняване, не е само рискът от ранна менопауза.

Още по-добре, ако закуската е богата на растителен белтък – например кисело мляко с кълнове: ръжени (42%), соеви (36%), пшеничени (28%). Според научни изследвания при жените, организмът на които получава такива протеини, рискът от ранна менопауза намалява с 59%. Смята се, че растителният белтък вероятно защитава яйчниците от изтощение.

Цялото меню може да наситите с него, защото има много подходящи храни за всяко време – тофу, леща, боб, нахут, фъстъци, кайсиеви ядки, лешници, бадеми, орехи, слънчоглед, тиквени семки. Често хапвайте сусамов тахан, кафяв ориз, кестени, грах, гъби, чесън, царевица, ленено семе, спанак, аспержи, броколи, карфиол, целина.

Освен това е задължително да вземете мерки и как да сваляте нервното напрежение

Особено ако не можете да работите и да живеете така, че да не е хронично. Непременно трябва да се научите да релаксирате, преди да си легнете. Стресът през деня и особено до късно вечер влияе на съня, което пък се отразява върху нивото на серотонин в мозъка.

Помогнете си с редовни занимания за сваляне на напрежението – например с медитация или каквото друго действа при вас.

При българките менопаузата настъпва на около 50 години. Това обаче е процес, които може да продължи и 20 години – между 40 и 60, преминавайки през различни фази. Всички те се наричат климактериум. Менопауза се нарича последното менструално кръвотечение.

Хормонално заместваща терапия за кратко не е рискова

След менопаузата се нарушава хормоналното равновесие, което води до промени в целия организъм. Спада продукцията на естрогени, прогестерон и тестостерон. Това причинява горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, напрежение, сърцебиене, световъртеж. Жените страдат от раздразнителност, депресия, нарушения в паметта и концентрацията.

Тези ефекти могат да се облекчават от хормонално заместваща терапия. Тя обаче трябва да бъде назначена от специалист, който да направи изследвания, прегледи и съвсем конкретно да прецени общото здравословно състояние. При някои хронични болести рискът може да надвиши ползата от ХЗТ.

Терапията трябва да се прилага за кратко и при напълно здравите жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts