18

окт.

Дистанционно обучение с двама ученика у дома: как да се справите

Вие, родителите, ходите на работа. Дъщеря ви – 9-класничка, и синът ви – в пети клас учат дистанционно

Учителките хвалят малкия, че се справя отлично. Чак се учудвате, че няма никакви затруднения и стрес с многото нови предмети и многото нови преподаватели.

Радвате се, естествено, но все пак внимателно проверете какво точно се случва у дома. Напълно възможно е децата да спазват всички правила, за които сте се договорили, да не нарушават никакви ваши забрани, съвестно, като пчелички да се трудят и даже никак да не се карат, макар че по цял ден са заедно. Понякога обаче се случва големите и малките да влязат в „престъпен” сговор.

Целодневното отсъствие на възрастните на практика означава, че по-голямото дете е взело лидерската роля, чувства се шеф. Съвсем нормално е то да престане да осъзнава своето междинно място спрямо родителите и другото дете в семейството, твърдят психолозите.

От една страна, полезно за развитието и на двете деца е да се справят самостоятелно

По-голямото свиква да бъде отговорно и да взема решения. По-малкото учи неща, които не са присъщи за неговата възраст и учителите го хвалят. С това обаче върви и възможността да опита заедно с брат си или сестра си всевъзможни забранени неща.

Вие например си мислите, че синът ви се справя отлично, защото сестра му помага с ученето

Нея обаче може да я мързи да обяснява и директно да му диктува домашното или да решава
задачите, а на дистанционното контролно да подсказва. На малкия това му е изгодно, остава му време да си играе с часове на видео игри и за благодарност не издава на родителите какви ги върши сестра му със собствените си задължения.

Само че синът ви, който за първи път след заниманията под надзора на преподаватели сега трябва да свикне да се подготвя самостоятелно, всъщност нищо не научава. А пък сестра му си осигурява прикритие, че съвсем не е отдадена на дистанционното си обучение.

Не е лошо всеки ден да събирате информация какво са правили децата

Да се интересувате, колкото и идилично да изглежда всичко вкъщи вечер, когато се приберете. Обикновено малките са по-словоохотливи и хитро разпитани насаме, се изпускат за евентуални прегрешения.

В такъв случай родителят е длъжен бързо да измисли начин хем да не предаде източника си на информация, хем безкомпромисно да наложи строгост в спазването на правилата.

Задачата е сложна. Едновременно трябва да покажете на децата, че вие сте лидерът в семейството и че когато договорът за поведение се нарушава, има последици. Но и да не откажете по-големия от желанието му да се грижи за малкия издайник или да влошите отношенията между децата. При това специалистите съветват да не прекалявате с преговорите, защото „шефът” не бива да се чувства равен с родителите. След като повторите правилата, непрекъснато следете за спазването им.

Ако вече не сте го направили, веднага се договорете с по-голямото дете какви решения за по-малкото има право да взима, без да се съветва с родителите. Рискът от грешки е голям – дъщеря ви е тийнейджърка, но все пак не е достатъчно пораснала. Така че внимателно обяснете какво може да разпорежда самостоятелно и за какво задължително трябва да ви пита, преди да изкомандва брат.

Постарайте се често да отделяте време за разговор с нея и да подчертавате, че оценявате колко много ви помага

Но давайте и да разбере, че тя е детето, а вие сте родителят и очаквате да спазва правилата, които сте договорили, да се съветва и винаги да разчита на вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts