2

май

Диетоложката на Ливърпул: храненето на футболистите е част от победата

Най-доброто попълнение на Клоп? Как Ливърпул намери рецептата за успех с „трансформиращо“ назначение от Байерн Мюнхен

Източник на снимката: liverpoolfc.com

Преди година, в интервю за Goal, шефът на храненето на червените Мона Немер обясни колко важна е здравословната диета за отбора на Юрген Клоп.

Ако попитате Юрген Клоп кои са най-важните назначения, които е направил като мениджър, има голям шанс да спомене името на Мона Немер сред първите пет.

За онези, които не знаят, Немер е ръководител на храненето в Ливърпул. Изключително популярна и извънмерно уважавана, тя е, по думите на Клоп, „трансформираща фигура за професионалния футбол“ и „един от най-важните членове на отбора“.

Играчите на Юрген я обожават и без протест се доверяват на препоръките ѝ

„Мона и готвачите изиграха голяма роля за нашия успех“, казва Върджил ван Дайк. Джо Гомес споделя, че Немер и нейният екип „напълно са развили“ разбирането му за това какво и кога да яде. „Мона върши невероятна работа“, добавя Анди Робъртсън. „Тя е изключителна!”

Немер работи във футбола от 2009 г. Тя беше готвач и диетолог за германския младежки отбор в продължение на четири години и прекара три като ръководител на храненето в Байерн Мюнхен, работейки заедно с Пеп Гуардиола. Мона се присъедини към Ливърпул през 2016 г., след като Клоп получи серия от блестящи препоръки, дадени му от контакти в Бундеслигата.

„Важността на храненето за професионалните спортисти ставаше все по-очевидна и аз исках най-доброто за Ливърпул“, каза той. „Попитах играчи, треньори и мениджъри от цял ​​свят и сред все едно и също име се появяваше: Мона!“

Работата на Немер беше грандиозна

Oсновно преразглеждане на целия подход на Ливърпул към храненето. Тя се присъедини към отбора на червените в предсезонния тренировъчен лагер в Пало Алто, Калифорния, и си спомня, че по онова време се е чувствала доста нервна, тревожна и под напрежение.

„Пътувах повече от два или три дни и пристигах преди играчите“, споделя тя пред Goal, по време на представянето на новата си книга „A Taste of the Liverpool Way“ , чиито предговор е написан от Клоп.

„Когато се опитвате да промените храненето на хората, трябва да сте доста убедителни и да направите както трябва онова, което трябва да бъде направено. Имате само един шанс и това винаги е първият шанс, който е и последен.

Вложих много енергия и непрекъснато мислех как да ги впечатля. И не просто да ги впечатля веднъж, а да спечеля доверието им в дългосрочен план. Храненето има много общо с доверието, защото след като доверието е налице, тогава можете да започнете да изграждате, да променяте и да настройвате.”

Въздействието й беше моментално

Тя беше помолила Клоп да не я представя официално на играчите, надявайки се, че нейната работа, бюфетът, който тя ще приготви за отбора в хотела, ще говорят сами за себе си.

И точно това стана! В рамките на няколко дни Клоп забеляза, че играчите прекарват по-дълго време заедно в трапезарията, че се бавят на различните станции, които Немер и нейният екип са създали, заинтригувани и впечатлени от огромния спектър храни, приготвени специално за тях.

„Не бях виждал такава атмосфера преди“, каза Клоп по-късно пред The ​​New York Times. „Обикновено в предсезонната подготовка играчите ядат толкова, колкото могат, и толкова бързо, колкото са в състояние. Но те останаха сами да приготвят част от храната, да хапнат и това им хареса.”

Шест години по-късно влиянието на Немер е навсякъде

То се усеща от специално изготвени, водени от науката хранителни планове, които всеки играч трябва да следва, до оформлението на столовата в AXA Training Centre.

„Моята работа е да се уверя, че играчите ядат правилната храна в точното време“, казва тя. „Но храненето е нещо повече от приема на храна. Става въпрос за това как се приготвя и представя храната и как това влияе върху нашето здраве и благополучие.“

Столовата, казва тя, е „като пазар“, с избор много по-голям, отколкото бихте намерили в повечето супермаркети

Храните, където е възможно, са органични и местни, а всички ястия и сосове са прясно приготвени на място.

Създадени са специфични „LFC рецепти“ за неща като хляб с квас, доматено суго (сос) и популярното сред „21:30“ – микс от кисело мляко, гранола и горски плодове, което се консумира като вечерна закуска – откъдето идва и името.

Черните дъски са разположени из залата, като предлагат насоки и напомняния за важността на неща като хидратация, витамини, протеини и въглехидрати.

Целта е да се гарантира, че играчите не просто ядат и пият, но и се учат

Източник на снимката: liverpoolfc.com

„Ние ги научихме“, усмихва се Немер. “Изборът на храна е толкова колоритен и интересен, и затова не може да има грешен избор!”

По отношение на плановете за хранене, всеки играч има свои собствени

Основават се на четири основни хранения на ден, но менюто на Мохамед Салах, например, може да е много различно от това на Жоел Матип или Джордан Хендерсън.

„Така е с отборния спорт, имаме толкова много и различни видове спортисти“, казва Немер. „Имаме и различни етноси, телесна композиция, височина, тегло. Имаме играчи, които играят последователно във всеки един мач, а след това имаме и такива, които може би не получават много минути на мач.

Затова трябва да предоставим наистина индивидуализирана храна, която да е част от подготовката на всеки отделен играч.”

Плановете непрекъснато се актуализират и коригират

Немер получава ежедневни актуализации от треньорските и медицински отдели на Ливърпул и използва GPS данни от тренировки, както и метаболитна информация, за да може да взима информирани решения.

Знанието е от ключово значение, като играчите се насърчават да учат, да задават въпроси и сами да вземат решения. Никоя храна не е „забранена“, строго погледнато, но достойнствата на „чистите“ съставки и приготвянето – например приготвянето на пара вместо да се пържи или използването на алтернативи на млечните продукти – са силно подчертани.

Някои играчи, като Гомес или Алисон Бекер, се смятат за солидни готвачи у дома, докато други, като Ван Дайк или Фабиньо, оценяват кулинарните си умения малко по-ниско. Междувременно Наби Кейта си спомня, че с мъка избегнал кулинарна катастрофа, когато решил да си приготви риба в тиган.

„Разсеях се и забравих да добавя маслото“, смее се халфът от Гвинея. „Когато отидох да го сложа, всичко пламна. Сега спазвам добра дистанция, докато готвя!”

Личният избор също се насърчава

Алисон, например, е редовен домакин на барбекюта, Ван Дайк е склонен да хапва малко по-често холандско сирене, Клоп обожава Kaserspatzle – немско ястие от сирене и гъста паста, а Нат Филипс постигна успех, следвайки веганска диета, докато беше под наем в Щутгарт.

Ливърпул предлага растителна опция с всяко хранене и притежава парцел от 1200 квадратни метра, където се отглеждат широка гама от плодовете и зеленчуците. Дори на тренировъчната площадка има тераса на покрива с място за засаждане на свежи подправки, салатни зеленчуци и горски плодове.

„Всяка диета има предимства и недостатъци“, добавя Немер. „Изборът на растителни протеини е наистина важен за нас. Нашият подход е винаги да имаме гъвкавост и устойчивост. Трябва да се приспособим към това, което играчът иска, както и към онова, от което се нуждае.

Днес на начина по който се храним се отделя много повече внимание, отколкото преди

Целият свят знае за диетите и храните, както и за потенциалните ползи и опасности. Всички говорят за това.

Футболът – също. Играчите са любопитни и непредубедени, разбират важността на храненето, хидратацията, възстановяването и „зареждането с гориво“ и това прави работата ми много по-лесна.”, усмихва се Мона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts