26

май

Две непретенциозни, но много красиви растения за градината и терасата

Тези две растения всъщност са прекрасни цветя, които се отглеждат лесно и не изискват кой знае какви грижи

Подходящи са за нашите географски ширини, макар да не са тукашни. Могат да бъдат отгледани дори и от начинаещи градинари.

Стапелията е сред най-екзотичните сукуленти, а е и много лесна за отглеждане. Цветовете й са впечатляващи, макар и с не много приятен аромат. За появата им е задължително прохладно зимуване. Дръжте саксията на светло, но я пазете от слънце през лятото. Предпочита температура около 22 до 26 градуса. По време на покой от ноември до март я сложете на такова място, на което температурата е около 15 градуса. Температурните преходи трябва да са възможно най-плавни. През лятото изнесете на открито. Поливайте внимателно, изчаквайте засъхване на горния слой на почвата. Не мокрете самото растение. Подхранвайте само през пролетта и лятото с препарат за сукуленти.

Гипсофила

Макар гипсофилата да е най-популярното растение за декориране на букети, тя изглежда прекрасно и в градината. Когато се покрие с цветове, храстът е като облак. Толкова е лесен за отглеждане, че в щата Мичиган е обявен за опасен плевел, след като завладял 80% от цялата растителност.

Засажда се най-успешно от готов разсад. Може да си го отгледате и сами от семена, но тогава ще трябва ща чакате няколко години, за да цъфне.

Изберете за гипсофилата най-слънчевото място от градината. Почвата трябва да е влажна и с киселинност около pH 7. Избягвайте тежка и глинеста с много органични вещества. Така растението ще загине през зимата.

Не се престаравайте в грижите. Гипсофилата обича да й е сухо, ако перкалите с поливките, няма да цъфти и да расте. Може да наторите само през пролетта, когато се появяват младите клонки.

В средата на сезона подрежете храста, ще стимулирате нова вълна на цъфтеж.

Източник: nurserylive.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts