21

фев.

Две необичайни заболявания, които идват със студеното време

Настинките и грипът обичайно следват с понижаването на температурите навън. Да посмърчате също е в реда на нещата дори да не сте пипнали риновируси

Когато човек вдиша леден въздух, лигавицата на носа се раздува и отича, защото капилярите се разширяват под напора на топлата кръв. Набъбналата лигавица пък запушва ноздрите и се диша трудно. Освен това ниските температури стимулират образуването на слуз, а като всяка друга течност тя става по-гъста.

При студ обмяната на веществата се забавя, забавят се и всички процеси в тялото. Така че е естествено да нямате енергия. Затова я вдигнете с повече витамини.

Но две други състояния са по-необичайни

Ако често ви боли глава, може би страдате от студова мигрена. При нея обикновено боли само половината от главата. Пристъп се отключва след престой на минусови температури, може и да е бил кратък.

Затова си стойте на топло в къщи, когато навън е много студено. Ако се налага да излезете, не оставайте дълго, особено щом има вятър. През цялата зима задължително носете шапка. 30% от запасите на тялото от топлина излитат през голата глава.

Сърбящи пъпчици пък издават студовия дерматит. По-често ги получават млади и по-слаби жени. Ситните червени обриви се
появяват обикновено по бузите и челото, но може и на някои места по тялото. Сърбят доста силно.

По принцип науката смята, че студът не е алерген, и няма стройно обяснение за този дерматит. Вероятно ниските температури стават причина за необичайни връзки между белтъците и провокират реакции в имунната система, подобни на алергичните.

Решението е по-кратък престой навън и шал на лицето, когато температурите са под нулата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts