2

ное.

Грижи и съвети за есенната Калуна и пролетната Ерика

Едно от доказателствата, че есента е дошла, е появата на ерика по цветарските магазини

Миниатюрните разноцветни храстчета са покрити е малки цветчета и в градината.

Но за какво растение всъщност става дума – за ерика или за калуна? Няма никакво значение, те са почти еднакви. Дори ботаниците трудно ги различават. Най-съществената разлика е периодът на цъфтеж. Ериката отваря цветчетата си в ранна пролет, макар сега вече да се е покрила с пъпки. А през есента краси градините калуната.

И двете растения са вечнозелени ниски храстчета. Цветовата им гама е в бяло-розово. Но ако се вгледате по-внимателно, ще забележите, че листата на калуната са по-малки. Докато ериката в нецъфтящ вид може да бъде сбъркана с хвойново растение. На тънките й клончета плътно са разположени игловидни листа. Те за значително потъмни от тези на калуната. Ериката има и аромат, който е доста странен и напомня за оцет. Калуната не мирише на нищо.

Не е нужно да избирате едното или другото растение, ако имате градина

Най-добре е да си засадите и двете. Те имат сходни изисквания и може да са съседи. Така ще се получи вълна от цъфтеж през най-сивия период в природата.

Не купувайте калуна, ако на етикета не пише какъв сорт е. Не всички издържат при нашите зимни условия. В магазините, които не са специализирани, в саксийки се продават най-вече хибриди, отгледани за по-дълготраен букет, а не за засаждане в градината. Може и да попаднете на подходящ сорт, но си е чиста лотария.

Най-разпространените калуни с високо ниво на студоустойчивост са „Раднор“, „Дарк Бюти“, Silver Knight, Fritz Kircher

Растението има една особеност, която затруднява отглеждането му. Вече загинало, то не губи листата и цветовете си и само опитно око ще разбере за проблема. Затова преди да купите калуна, проверете гъвкавостта на клонките и доколко здраво са закрепени листата към тях. При загинали или слаби растения те се ронят с ръка. При някои сортове листата са златисти или червеникави, това не е признак, че растенията са болни.

Най-добре е калуна да се купува в края на лятото

Това е и най-подходящият момент да се засади в градината още в по-топло време, да се прихване и едва тогава да започне да образува пъпки. Но и есенно засаждане може да е успешно, стига да е качествено растението.

И калуната и ериката обичат кисела почва. Преди да ги засадите, задължително добавете смеска за азалии в изкопаната ямка. Мястото трябва да е слънчево и на завет.

При добри грижи с времето храстчетата се разрастват, но все пак засадете няколко, за да изглеждат по-ефектно.

Най-доброто време за засаждане на ерика е пролетта

Така тя ще укрепва цяло лято и ще преживее успешно зимата. Но и през есента може да пробвате, стига да запазите целостта на коренището и почвата около него. По това време трябва да са започнали да се образуват пъпки и ще можете да предвидите доколко ериката е здрава и дали ще цъфти обилно.

И при ериката неспециализиран магазин не е най-подходящото място за купуване на разсад. Там се продава предимно един вид, който не е особено издръжлив при нашите условия. При температури под минус 20 градуса или при суха и студена зима ериките ще измръзнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts