5

фев.

География по американски: Според Бостънския институт Аркан е словенец, Ататюрк и султан Баязид – гърци


Бостънският Институт за технология Масачузетс е съставил списък от 11 000 личности от границите на бивша Югославия, които сега очакват от българското председателство да им прокара пътя към ЕС. Става дума за хора, които са оставили следа в човешката история. Проектът, наречен Пантеон, се опира на територията, на която тези хора са родени, а не към коя съвременна държава принадлежат. Изследването включва времеви период отпреди 4000 години до 2010 г.

Резултат с изображение за Никола Тесла

Резултат с изображение за Аркан
Заради обвързването откъм територия, а не националност, на моменти класацията изглежда странна. В рамките на бивша Югославия Сърбия има най-много известни личности. На първите 20 места има дори 14 римски императори, а учени и артисти присъстват малко. Най-известният сръбски учен Никола Тесла обаче е в хърватската листа, тъй като е роден на нейна територия. Сръбският ултранационалист Аркан пък по същата логика се води словенец. Най-известният черногорец в света е Стефан Неманя, а в сръбската листа се намира президентът на Черна Гора Филип Вуянович. Бившият президент на Сърбия Борис Тадич пък се води босненец, тъй като е роден в Сараево.

Резултат с изображение за Майка Тереза

Най-известните македонци в света пък са Юстиниян и Майка Тереза. Списъкът е от 9 души, там са Киро Глигоров, Борис Трайковски, Никола Глуевски, Георги Иванов, Каролина Гочева, Горан Пандев и Тоше Проески.

,Резултат с изображение за Ататюрк

Резултат с изображение за Баязид

Кемал Ататюрк пък се води грък, тъй като е роден в Солун. Същото важи и за Филип и Александър Македонски. Султан Баязид също е грък, както и египетският паша Ибрахим.
Само 192 от всичките 11 000 споменати са живи.

Резултат с изображение за Хитлер

Резултат с изображение за Исус

Иначе извън границите на Балканите, за най-популярни личности в историята са определени Барак Обама, Адолф Хитлер и Клеопатра, сведвани от Исус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts