11

юли

Всичко което трябва да знаете за тестото с извара

Тестото с извара е лесен начин да поглезите близките и себе си с нещо вкусно

Замесването му е по силите и на най-неопитните в кухнята. Но за да бухне и да се изпече добре, трябва да се спазват няколко правила.

Изварата се слага в печивото, защото прави тестото по-меко, нежно на вкус и полезно, тъй като млечният продукт запазва качествата си след термична обработка. Предимството на тестото с извара е, че добре се съчетава и със солени, и със сладки пълнежи. Бързо се замесва, еластично е, с него се работи лесно. Смята се за подходящо при диетично хранене. Бухва добре, затова от него се приготвят всякакви тестени изделия – от бисквити до пайове и тутманици. Универсално е, може да се замеси с мая или с бакпулвер, без или с масло, може да бъде пясъчно (маслено) или многолистно.

Приготвено ли е с мая, от него стават пирожки, тутманици, кифлички, пици

Замесването е много лесно. Сухата мая и захарта се разтварят в топла вода, престояват няколко минути, докато се появят мехурчета. После се смесват с топлото мляко. Добавят се изварата, брашно, масло, захар, щипка сол. Изчаква се тестото да втаса и от него се приготвя желаното печиво.

Замесеното без масло тесто се смята за диетично и е подходящо за приготвяне на бисквити, кифлички, рулца и пирожки

За него изварата се смесва с малко количество сметана, кисело мляко или яйце. Прибавят се брашно и захар, сода или бакпулвер и се бърка до еднородна смес.

Пясъчното тесто с извара е ронливо. То се използва за плодови пити, тарти, еднопластови и двупластови (покрити) пайове. Идеално е за тарталети и декоративни украси. Служи за основа на кишове, солени пайове, пити и пици с месо или сирене. Много лесно е за приготвяне. Маслото се разтопява, смесва се с изварата и по желание със захар. Охлажда се в хладилник. Прибавят се брашното и бакпулверът, бързо се измесва тесто, което се ползва за желаното печиво.

За да получите многолистно тесто с извара, трябва непременно да ползвате изстудени продукти брашно, масло, понякога и яйца, в зависимост от рецептата. Важно е замесването и оформянето на суровото печиво да става бързо. Необходимо е и повторно изстудяване, преди да сложите тестеното изделие да се пече. От много-листното тесто се приготвят крем пити, баници, пайове със сладка и солена плънка, а може и без плънка. Правилото е плънките да не са много сочни.

Готовото тесто с извара, замесено с мая, а също масленото и многолисгното, могат да се замразят или да се съхраняват в хладилника, покрити със стреч фолио, до 7 дни.

Независимо дали приготвяте малки кифлички с пълнеж, рогчета, голямо плодово руло, открит или закрит пай, печивото става пищно, ароматно и запазва вкусовите си качества поне 2 дни.

Най-бързи за правене са бисквитите и хапките с пълнеж – имат мека текстура, неустоим вкус и аромат

Освен извара в тестото се слагат брашно, масло и по желание захар. Съставките се омесват, охлаждат се 30 минути в хладилник. После печивото се оформя и пече 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

Тестото може и да се пържи. Пирожките се правят с различни пълнежи – от яйце и сирене, картофено пюре с лук, зеле, варен ориз и яйце, кайма. Пържат се в малко количество мазнина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts