10

май

Всеки турист трябва да знае това: как да се държим в будистки храм

Посещавайки храмове и свети места по време на пътешествия, не трябва да се забравя, че в светите места също има определени правила


Мнозина смятат, че не представлява кой знае каква сложност човек да се държи правилно в храма: достатъчно е да си вежлив и да спазваш етикета. Но това, което е прието в една религия, може да се окаже съвършено неприемливо в друга. За да не оскърбите вярващите с необмислените си действия или дума, преди посещение в храма е добре да се запознаете с правилата и нормите на поведение в съответната религия…

ОСНОВНИ ПРАВИЛА

Те са универсални и засягат абсолютно всички религии. Преди посещение на святото място изключете мобилния си телефон, mp3 плейъра или друго електронно устройство. Ако е разрешено да се фотографира, не забравяйте да премахнете светкавицата, която вреди на старинните произведения на изкуството. Говорете тихо и избягвайте неуместните теми.

Задължително узнайте по кое време на деня можете да посетите храма. Във всяка религия съществуват тържествени обреди и церемонии, при които присъствието на любопитни и снимащи туристи е нежелателно.

Освен общите съществуват и специфични правила на поведение.

БУДИСТКИ ХРАМОВЕ

Събуйте се и свалете шапката си, преди да влезете в будистко светилище. Най-вероятно ще видите знак, който ви предупреждава, че в храма не се влиза с обувки и с покрита глава. Не пренебрегвайте това правило.

Покрийте краката и раменете. В азиатските страни през лятото е много горещо, затова много туристи се появяват с голи крака и рамене. Будистката религия забранява в такъв вид да се посещават свети места. Ако сте жена, облечете дълга пола, или капри, и се наметнете с шал. Ако сте мъж, сложете панталони или дълги шорти.

Ставайте, когато монаси влизат в помещението. Това правило не се отличава особено от светския етикет.

Преди да се снимате, поискайте разрешение. Узнайте може ли да снимате във вътрешността на храма. Ако го направите, оставете малко дарение за храма.

Използвайте дясната си ръка – дарява се само с нея. И въобще всякакви действия се старайте да извършвате предимно с тази ръка, дори и да сте левичари.

Не посочвайте с пръст. Ако искате да насочите вниманиенто на вашия спътник към статуя или картина, направете го с думи или посочете предмета с права ръка. При това дланта ви трябва да е отворена.

Не докосвайте статуите на Буда. Предупредете и децата да не го правят (още по-малко да се катерят по тях).

Не докосвайте монасите, особено ако сте жена. Жените не трябва да подават нищо на монаха. Мъжете могат да вземат и да подават предмети на монасите, като отново важи правилото за дясната ръка.

Не заставайте с гръб към статуя на Буда. За да се отдалечите от нея, вървете с гръб към изхода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts