6

юли

Вижте фразите, с които можете да прекратите неприятен разговор

Има случаи, когато никак не ни се иска да отговаряме на въпрос или да продължим даден разговор. Понякога вината за това може да е лошо настроение, или неподходяща за разговора атмосфера, но най-често е това, че със своите въпроси хората нарушават границите на твоето лично пространство. Как да отговорите правилно на такъв човек, хем да не го обидите, а в същото време да приключите неприятния разговор?

Психолозите съветват да не таим в себе си негативни емоции, за да не приключим разговора с грандиозен конфликт. Най-добре е да се използват фрази, които да дадат на събеседника да разбере, че не си струва да продължава.

Неприятен разговор

1. „Благодаря, но не съм искал съвет!“
Да допуснеш, че садиш цветя на улицата. И тук към теб се приближава непознат, който почва да те поучава, че държиш неправилно лопатата или не си взел правилните семена. Или такава ситуация: някой започва да досажда с нравоучения относно външния ви вид. За да не разваляш настроението си, кажи благодаря, а след това твърдо му кажи са не се занимава с личния ти живот.

Така ще благодариш на човека за вниманието, но няма да му позволяваш да ти се меси. Тази фраза работи при прилепчиви роднини и колеги.

2. „Това е личният ми живот и той е личен, именно защото не го обсъждам с теб.“
„Какво прави мъжът ти, говорят че хойкал?“, „Кога ще се ожениш?“, „Защо не си родите деца?“ Такива въпреки възпитаният човек не си позволява да задава. Но въпреки това мнозина го правят. Възможно е да се даде груб отговор, но той веднага ще покаже нежеланието ти да се обсъжда личният ти живот.


3. „Сега ни движат емоциите. Дай да поговорим след известно време.“
Това е най-важната и необходима фраза. Когато емоциите са на предела и си на път да кажеш нещо, за което в бъдеще ще съжаляваш, просто промени темата на разговора. Остани, помисли, а после говори. Така даваш възможност на себе си и събеседника да се вземете в ръце и да не кажете нещо излишно.


4. „Кажи конкретно с какво мога да помогна?“
Ако по твоя адрес се отправят необосновани обвинения, или човекът просто ти е омръзнал с жалби за живота си, задай този въпрос. Така ще покажеш, че си чул за всичките му проблеми, демонстрираш на човека неговата значимост и получаваш възможност да започнеш конструктивен разговор.

5. „Този разговор ми е неприятен, предлагам да го прекратим.“
Ако събеседникът задава тема, която ти е неприятна, кажи тази фраза. Възможно е с роднини тя да не сработи, но с другите хора със сигурност. Звучи вежливо и разбираемо.

6. „Нарушаваш личното ми пространство.“
Прекалената мекота е най-големият ни враг. Нужно е в началото на разговора да се покаже на човека кои граници не трябва да се нарушават. Но ако събеседникът ти продължава да се държи натрапчиво или започва да те обижда, кажи му да не нарушава личното ти пространство. Трябва да мислиш за своето психологично здраве, а не да му позволяваш да говори всякакви гадости.

Не всеки въпрос, а още повече не от всеки човек, заслужава отговор. Ако нещо те оскърбява или ти причинява душевна болка, кажи го направо. Не си задължен нищо да доказваш. Възпитаният човек веднага ще разбере и ще промени темата на разговора.

Так Просто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts