21

юли

Вижте как лесно да контролирате апетита си при диети!

Научните изследвания в сферата на вкусовите предпочитания продължават да удивляват с нови открития. Учените смятат, че цветът влияе на нашето настроение, здраве и начин на мислене. Имайки информация за силата на цвета, ние можем да контролираме апетита, когато правим диета. Или пък успешно да нахраним капризно дете, което си извръща носа от храната.
Контрол на апетита

Последните изследвания в областта на психологията, науката и медицината, доказват, че при избора на цвят трябва да се подхожда внимателно.

Цвят на приборите


1. Бял
Класическата бяла посуда не излиза от мода. Но ако искаш да намалиш апетита си, тогава по време на диета не трябва да използваш бял цвят. Работата е там, че на бял фон всякаква храна изглежда контрастно и приковава вниманието, а това означава и, че възбужда апетита. В бели съдове трябва да се слагат само плодове и зеленчуци, тъй като така полезната храна ще има по-привлекателен вид.

Неслучайно готвачите по цял свят предпочитат чинии с бял цвят пред останалите: бялото отразява светлината и подчертава естествените отенъци на всички съставки в блюдото по най-добрия начин. Мозъкът асоциира белия цвят със сладкото – подаваната в бяла чиния храна ни се струва по-сладка.

2. Синьо
Не знаеш как да намалиш апетита си? Използвай посуда със син цвят. Този благороден цвят оказва общо успокоително въздействие на нашето настроение, а също така „охлажда“ безрасъдното желание да преядем.

Отличен начин да се сдържаме да се нахраним повече, отколкото трябва – това е да използваме чинии със син, кобалтов, ултрамаринов отенък. Естетически блюдата на този фон изглеждат великолепно, но понижаващия апетита цвят ще сдържа твоите гладни пориви.

 

3. Виолетов
Това е силен духовен цвят, който възбужда въображението и ни кара да мислим за възвишени неща. Но такова въздействие няма отношение към хранителните продукти. Освен патладжани, червено зеле, сливи и грозде, ние не консумираме други зеленчуци и плодове от лилав цвят.
Затова и нашето подсъзнание не асоциира виолетовото с нещо за ядене. Затова и нашата реакция спрямо храна, поднесена във виолетов съд, няма да бъде толкова бурна и няма да преядем.

4. Сив
Искало ли ти се е да хапнеш нещо сиво? Едва ли. Нашето възприятие ни говори: ако храната е посивяла – значи е развалена. Този цвят, бидейки неутрален по своите психологически свойства, приглушава всички цветове, които са около него. Сивата посуда убива апетита и намалява предвкусването от предстоящото угощение. Отлична новина за всички, които следят за теглото си!

5. Черен
Черния цвят ние подсъзнателно свързваме с гнилост и разложение. Когато храната не просто се разваля (това е сивият цвят), а протича физически процес на разлагане, в природата нейния цвят се сменя с черен. А такава тъмна субстанция мозъкът възприема като неядивна, а също така и като потенциално опасна. За вечерни партита черните съдове стоят добре, храната в тях изглежда привлекателно. Но черните чинии не стимулират апетита, ако се ползват всеки ден.
Такава тъмна посуда – това е най-вярното решение за тези, които са почнали война с излишните килограми. Ако наистина сериозно си решил да отслабнеш, наблъскай масата с черни съдове.


6. Кафяв
Кафявият цвят сдържа потребността ни да се храним. Удивително, но въпреки че намираме за апетитни цветовете на шоколада, кафето, хляба, печеното месо. Специалистите твърдят, че това важи само за храната, но не и за фона, на който тя се полага. Отсъствието на енергия в този тъмен, вял отенък, забавя приемането на храна, което дава на мозъка достатъчно време за получаване на чувството за ситост и, следователно, позволява да се обуздава преяждането.

 

7. Червен
Червеният е един от най-емоционално украсените цветове. На всички е известно, че той възбужда нервната система, ускорява пулса и провокира глад. Съдовете с червен цвят не са желателни за ежедневна употреба. Това води до загуба на контрол над апетита и хранене на бързо – с големи залъци, лошо сдъвкване на храната. Което на свой ред нарушава храносмилането и ние ядем повече, отколкото сме планирали.

8. Оранжев
Близък родственик на червения, с който храната изглежда по-апетитна. Оранжевият цвят стимулира мозъка, усилва умствената активност и често предизвиква чувство на глад. Много здрави продукти са оранжеви: моркови, праскови, тиква, кайсии. Оранжевата посуда е удачна в случай, че искаш да окажеш на гостите си радушен прием и да ги предразположиш.

9. Жълт
Повишава апетита и позволява бързо да се наситим. Ако напълно си изгубил желанието да се храниш и просто не можеш да гледаш храна, сложи си нещо вкусно на жълта или оранжева чиния. Чувствато на глад непременно ще се появи! Съдовете с този цвят са най-удачни ако не можеш да нахраниш непослушно дете, на което кашата се вижда невкусна.


10. Зелен
Зеленият цвят преобладава в природата. Чинии и чаши със зелен цвят способстват за повишаване на жизнените сили и появата на бодрост. Такава посуда ще ви избави от сънливостта, угнетеното състояние и дори помага при борбата с депресията. Ние сме програмирани да виждаме във всички зелени източници на храна свежест и изобилие. Когато храната се подава на зелени чинии, този цвят може да направи и най-обикновените ястия да изглеждат апетитни.

И така, научихме, че към „апетитните“ цветове се отнасят: червеният, оранжевият, жълтият, зеленият и белият. Първите блюда е най-добре да се подават в такива съдове. Така няма да навредиш особено на фигурата си, бързо ще почувстваш засищане и може изобщо да не стигнеш до второто. А виж, неутралните отенъци на хладните цветове карат нашия мозък да се държи сдържано по отношение на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts