10

май

Великденчето радва с повече цвят от Коледничето

Великденчето, или познато още като Рипсидопсис, е от семейството на горските кактуси

Великденчето е родом е от тропическите гори на Южна Америка. Там е епифит, прикрепя се по кората на високи дървета. При правилни грижи всяка година ще ви радва с продължителен цъфтеж.

Близък родственик е на Коледничето, затова често ги бъркат. На външен вид наистина си приличат, но има и разлики. Великденчето цъфти от март до май, пъпки се образуват не само на горните, но и на страничните сегменти. Цветовете са едри и симетрични, приличат на звезди. При коледничетата са тръбести, а пъпките са само по върховете.

Най-лесно ще ги различите по формата на сегментите, които образуват стъблата.

При Великденчето са с овален край, а при Коледничето са заострени

За разлика от пустинните кактуси горските изискват съвсем различни услови на живот и грижи. Дръжте саксията в светло помещение, но на разсеяна светлина. Защитете растението от преки слънчеви лъчи.

Оптималната температура за Великденчето е 18-23 градуса по време на активен растеж. Не обича резки промени, особено охлаждане под 10 градуса. Пазете го и от прекалени горещини, не трябва да е близо до отоплителни уреди.

Великденчето висока въздушна влажност и ще е благодарно, ако го пръскате редовно

Но по време на цъфтежа внимавайте да не мокрите цветовете и пъпките. По това време не въртете саксията и не сменяйте мястото й – пъпките ще опадат.

Поливайте, след като повърхностният слой на почвата изсъхне на 2 см дълбочина. Използвайте само престояла вода със стайна температура. По време на цъфтеж поливайте по-често. От пролетта до есента подхранвайте със специални торове за кактуси и сукуленти.

Младите растения се пресаждат всяка година, възрастните – през 2-3. Най-добре е да го направите преди образуването на пъпките или веднага след края на цъфтежа.

Саксията увеличете само с 1-2 см в диаметър

На дъното задължително направете дренаж. Много внимавайте да не повредите корените. След това за известно време дръжте Великденчето на сянка.

Помнете, че от март до септември Великденчето расте активно, а от октомври до февруари е в период на покой

Тогава се залагат пъпките и трябва да държите саксията на хладно при температура не по-висока от 15 градуса. Намалете честотата на поливане и спрете торенето.

Прекалено дългите стъбла може да пречупите на мястото на свързване на сегментите. Правете го редовно при растения, по-стари от 3 години.

Отчупените парчета може да използвате за размножаване. Вкоренете ги в пясък или в торф. Най-подходящото време е след края на цъфтежа.

Горските кактуси са устойчиви на вредители. Но при неправилни грижи – най-вече при преполиване и при ниски температури, корените може да изгни-ят. Ако хванете грешката навреме, може да спасите растението.

Източник: flowwow.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts