22

ное.

Ваксина на „Пфайзер“ или „Модерна“ да изберете?

Има известни разлики между трите ваксини извън начина на съхраняване

При ваксините на”Пфайзер”/„Байонтек” и на ’’Модерна” в организма се вкарва РНК, която обучава собствените му клетки да произвеждат антигени срещу коронавируса. В резултат се създава имунитет за известен период от време – около година.

Ваксината на ’’Астра Зенека”/Оксфорд е с т.нар. вирусен вектор. В нея се използва друг вирус, който е адаптиран да предава ’’указания” от вируса, причиняващ ковид. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който създава защита срещу заразяване.

Днес все по-малко хора избират да се ваксинират с „Астра Зенека“. Фармацевтичният гигант ще модифицира ваксината за новия щам „Омикрон“, който се очаква съвсем скоро да създаде сериозни проблеми и на държавите в Европа.

Заради сертификатите повечето хора избират ваксината на Johnson & Johnson – Janssen

Тя се поставя еднократно, но пък затруднява избора на хората, когато дойде време да се поставя третата, бустерна доза.

И трите ваксини се поставят мускулно и на две дози през известен период. При ’’Пфайзер” той е 21 дни, при ’’Модерна” – най-малко 28, при ’’Астра Зенека” -между 4 и 12 седмици.

При първите ваксини ефективността е съответно 95% и 94,5%, при ’’Астра Зенека” – 70% по официални данни засега.

Не се съобщава за особени разлики за вида странични ефекти. Обикновено става дума за зачервяване на мястото на убождането, леко главоболие, лека умора.

Съветът е пациентите да направят консултация с личните си лекари дали да се ваксинират и с коя ваксина, при положение, че има възможност за избор.

За по-голяма информираност здравното министерство създаде специализиран раздел за ваксините и на сайта на Единната информационна система.

Консултация от епимиолог и имунолог можете да получите чрез безплатната телефонна линия на Националната пациентска организация. На нея могат да звънят пациенти с хронични заболявания и всички, които имат въпроси. Спецалистите ще отговарят за наличните в момента ваксини, състава им, възможните странични ефекти, както и за имунизирането при пациенти с различни хронични заболявания. Безплатният телефон е 080014 515 и експертите отговарят всеки делничен ден от 9 до 18 часа.

„Индивидуалният избор коя ваксина да предпочете човек ще е много труден. Водещото е принципното решение: ще се ваксинирам или не, не искам, поемам риска да си боледувам. Решение, което всеки има право да вземе за себе си. Но ако искаш ваксина, използвай първата възможност, не отлагай в очакване на хипотетичен идеален вариант на ваксина”, коментира епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова.

Вирусологът проф. д-р Радка Аргирова смята, че едва ли ще има смисъл човек да избира коя ваксина да си сложи. ”Във всички случаи ваксините са безвредни. Която и да се случи за даден човек, той може да бъде спокоен”, казва професорката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts