12

юли

Борбата за лична информация – от Гьобелс до… Фейсбук

Това са особени конфиденциални данни, върху които се базира нормалният живот на всекиго от нас


Достъпът до лична информация не само води до загуба на личностна идентификация, но и създава редица проблеми.

Разполагайки с подобна информация, хора с неблаговидни намерения могат да се разпореждат с живота ви както пожелаят. Например да откраднат парите от банковата ви сметка, да оформят заем за огромна сума с невероятни лихви. Но може би най-страшното е не че съществува възможности за кражба на лична информация, а че държавата, корпорациите и тайни организации ги използват законно. Нещо повече, те ни следят внимателно и изкъсо.

Знаменитият министър на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс казва, че ако е имал дори и най-малката възможност не само да доставя пропаганда до всеки дом, но и да знае за хората всичко, Германия отдавна би управлявала света. Трудно е да се оспорят тези думи, защото именно неговата идея и мечта са доразвити до невероятни висоти и се прилагат всекидневно.

Следят ни и това е неопровержим факт. Често телефонът може да разкаже за човека много повече от самия него. Съвременните телефони знаят всичко за нас: какво обичаме, какво си купуваме, за какво мечтаем. Съхраняват личните ни данни и номерата на банковите ни карти. И това е само върхът на айсберга.

Всички електронни устройства, които използваме – мобилни телефони, компютри, смарт телевизори и дори битови прибори, събират за нас информация (в т.ч. отпечатъци от пръсти на всички членове на семейството, фотографии, триизмерни модели на лицата, строежа на ретината на окото, образци от гласовете и т.н.).

Но тревожното е, че тези знания се отнасят до категории от биометриката, която е невъзможно да бъде променена през живота. С други думи, ако злоумишленици притежават биометричните ви данни, вие завинаги губите свободата си.

Информация за всекиго от нас се събира не само от телефоните, но и от глобалната система за наблюдение. Това са данни за движението ни, за превозните средства, които използваме, за местоработата ни. Всичко това е известно и се прилага от повече от 10 години. Но на кой му пука? И какво прави всеки от нас, за да се защити? Истината е, че когато става дума за лична информация, повечето от нас са доста инертни и се отнасят несериозно към опазването ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts