Боби – най-възрастното живо куче в историята

9

окт.

Боби – най-възрастното живо куче в историята

Когато си взимате куче, трябва да сте наясно, че вашият нов домашен любимец вероятно няма да доживее повече от петнадесет години, може би седемнадесет, ако имате голям късмет. Средната продължителност на живота на кучето е 10–13 години, пише PetMD.

Един космат симпатяга на име Боби обаче не се подчинява на никакви природни закони.

Най-възрастното живо куче в света отпразнува навършването на изумителните 31 години през 2023 г. и според неговия собственик Леонел Коста все още има много живот в себе си.

Боби отбеляза рождения си ден в малкото португалско село Конкирос, на пищно парти със стотина гости. Той беше звездата на вечерта, а в негова чест беше сервирано дори вино с етикет с неговия лик.

„Имаше много журналисти и хора, дошли от цял свят, за да се снимат с Боби – от цяла Европа, от САЩ и дори от Япония“, разказа собственикът на възрастното куче пред „Рекордите на Гинес“, който е бил едва на 8 години, когато кучето се е родило.

Но какво прави Боби толкова специално куче?

Разбира се, възрастта му!

Боби е новокоронясаното най-старо живо куче в света, като получи титлата през февруари, когато я отне от американско чихуахуа на име Спайк. То я беше носило в продължение на две седмици.

Интересно е, че когато Боби е получил титлата за най-старо куче в света, той е взел и рекорда за най-старо живо куче в историята.

Предишният рекорд за най-старо куче в света е принадлежал на австралийско куче на име Блуи, което живяло двадесет и девет години и пет месеца между 1910 и 1939 г.Боби е чистокръвен Rafeiro do Alentejo (португалски мастиф). Кучета от тази порода в миналото са били отглеждани за охрана на добитък и обикновено живеят до 12 или 14 години.

не сте склонни да повярвате на възрастта на Боби, но кучето е живяло със семейство Коста през целия си живот от деня на регистрирането му през 1992 г., показва справката на Световните рекорди на Гинес.

Възрастта на Боби е потвърдена от ветеринарномедицинската служба на община Лейрия и от SIAC – база данни за домашни любимци, оторизирана от португалското правителство.

Семейство Коста винаги са отглеждали кучета, които живеят необичайно дълго. Майката на Боби – Жира, е доживяла до 18 години и собственикът му твърди, че дълголетието на любимците му се дължи на живота, който водят.

„Боби е единствен по рода си“, казва Леонел. Преди да стане твърде стар, за да ходи нормално, животното обикаляло горите, които окръжават дома му, радвайки се на „спокоен“ и „свободен“ живот.

„Разбира се, нашата любов и привързаност през целия му живот също помогнаха“, обяснява още собственикът.

Сега, когато Боби е по-възрастен, му е все по-трудно да води такъв начин на живот, тъй като очите му са отслабнали, а краката му не го държат добре вече. Но това не означава, че кучето все още не живее добре, прекарвайки по-голямата част от дните си в дрямка и в компанията на най-близките си животински приятели – четири котки.

Диетата също е изиграла голяма роля за дълголетието на Боби, твърди стопанинът му, който обяснява, че кучето винаги е хранено само с човешка храна. „Каквото сме яли ние, го е ял и той“, обяснява той пред „Гинес“.

„Между кутия с животинска храна и парче месо Боби не се колебае и избира нашата храна“, допълва Коста.

Тайна

Любопитна подробност е, че е имало голяма вероятност Боби изобщо да не оцелее. Когато се родили поредните четири кученца в дома им, бащата на Леонел решил, че в къщата има прекалено много животни и решил да ги изхвърли.

Леонел и брат му помислили, че родителите им са умъртвили всички кученца. Няколко дни по-късно обаче те откриват Боби жив, безопасно скрит в купчина дървени трупи.

Той и брат му пазели в тайна съществуването на кученцето, докато не се отворили очите му: „Знаехме, че когато кучето отвори очи, родителите ми повече няма да го изхвърлят“, казва Леонел и добавя: „Пазената тайна си струваше“.

През 2018 г. кучето се озовава в болница, заради припадък със затруднено дишане. Въпреки това редовните прегледи при ветеринарния лекар „винаги са показвали, че той се справя добре за напредналата си възраст“, казва стопанинът му.

„Много сме щастливи и благодарни на живота, че ни позволи след повече от 30 години все още да имаме Боби в ежедневието си“, добавя Леонел.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts