24

окт.

Без стрес: връщане на работа след майчинство

Типичната грешка, която правят много жени, когато след майчинство трябва да се върнат на работа, е да мислят как да подготвят бебето и да забравят да подготвят себе си


Не става дума само за стреса, който преживява всяка майка от това, че трябва да организира как по-точно оставя невръстното си дете на грижите на други хора. По-същественият проблем обикновено се оказва чувството за вина. Не се измъчвайте от него. Не ощетявате бебето, а му давате добър пример с трудолюбието си, вместо да го задушавате с обичта си, седейки постоянно вкъщи, посочват психолозите. Според много изследвания децата на работещи майки стават по-самостоятелни и по-успешни, защото от малки в яслата се научават как да се оправят в колектив.

Но проучванията сочат и че повече от половината майки се връщат на работа в състояние на повишена тревожност, защото се чудят как ще се справят и в професията, и в семейството.

Това си е проблем, но щом милиарди жени по света се справят, значи и вие ще успеете.

Все пак се налага да преосмислите ценностите си. Може би работата ви иска пълно отдаване, чести командировки, часове извънреден труд. Избрали сте я преди години, когато не сте имали родителски задължения и не е било проблем професията да ви е приоритет. Сега приемете, че приоритетът ви е да направите максимално точен баланс, така че да не пренебрегвате нито работата, нито семейството си.

За да го направите този баланс, може би ще се наложи да се откажете от ново предизвикателство, от повече ангажименти и повече пари, от стъпка нагоре в йерархията. Но няма нищо страшно – ще наваксате в момента, в който прецените, че професионалното ви развитие няма да ощетява семейството ви.

Връщането на работа ще мине много по-гладко, ако си осигурите помощ от съпруга, бабите, дядовците, приятелите при грижите за детето и за домакинството. В това няма нищо срамно, не проявявайте излишен героизъм.

Помислете и обсъдете с шефа гъвкав режим – например да не използвате обедна почивка и за сметка на нея да си тръгвате по-рано от офиса. Или пък да си вземате задачи за вкъщи. Днес в много професии не е задължително човек да седи в канцелария, за да върши работа.

Важен пункт е да се подготвите психически, че дори да сте отсъствали само година, в компанията може да са настъпили много промени. Ще е полезно още преди официално да поемете задълженията си, да си поговорите по-обстоятелствено с колеги, които са ви близки, за да знаете какво да очаквате. Понеже ще сте в неизбежния шок от раздялата с бебето и новия ритъм на живот, гледайте да си спестите всякакви други изненадващи промени.

Приемете и че е вероятно хора, с които сте били близки, вече да не са приятелски настроени. Възможно е жените, които още нямат съпрузи и деца, да ви завиждат. Мъжете да не ви приемат като равностоен професионалист, защото те са се съсредоточили над
развитието си, докато вие сте дундуркали бебе. Шефът да се опасява, че няма нон стоп да сте на разположение като преди, ще си вземате болнични и т.н.

Постепенно отношенията ще се нормализират, ако не се извинявате с това, че сте майка на малко дете, за да изклинчите от задължения. Когато се налага, ще използвате законовите си права, но няма да злоупотребявате. Не е лошо и да не занимавате често колегите си с разкази за семейни проблеми.

След като сте се подготвили психически и сте направили желязна организация около връщането на работа, проявете търпение. Специалистите казват, че след отпуската по майчинството свикването с по-напрегнатия ритъм на живот отнема от 3 до 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts