16

май

Авокадото съдържа опасни токсини, предупреждава диетологът Александър Куш

Но специалистът предупреждава: авокадото може да навреди на човешкото тяло, съобщава hronika.info

Важно е внимателно да се почисти авокадото, защото близо до вътрешната част (тази, която е в близост до костилката и кората на авокадото) се съдържат опасни токсини. Поради тази причина авокадото може да причини алергична реакция, чревно разстройство и интоксикация на черния дроб. Всички тези усложнения са в състояние да настъпят, ако се консумира по едно авокадо на ден, което не е почистено добре. Затова онези, които искат да използват здравословните ползи от авокадото, трябва да се убедят, че е почистено както трябва.

На свой ред служителите на Tufts University (САЩ) насърчават хората да ядат авокадо всеки ден. Това помага за подобряване на работната памет и уменията за вземане на решения при възрастните хора.

В проучването участваха 40 здрави доброволци на възраст 50 и повече години. Участниците в продължение на 6 месеца всеки ден изяждаха по едно добре узряло авокадо.

Също така доброволците извършили и когнитивен тест за памет, внимание и скорост на обработка на информацията. Учените са проследили промените в нивото на лутеин в очите на участниците. Лутеинът е пигмент, който може да се открие в някои плодове и зеленчуци. Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Проучването показа, че сред участниците, които консумирали авокадо, нивото на лутеин в очите се е увеличило с 25%. Освен това те били по-способни да се справят с когнитивните тестове.

При доброволците в контролната група, които не са изяждали по едно авокадо всеки ден, когнитивните функции не се подобрили кой знае колко по време на проучването. Според експертите едно авокадо съдържа около 369 микрограма лутеин. В бъдеще учените планират да разберат как използването на по-малко авокадо засяга когнитивните функции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts