ябълков сок

17

сеп.

Ябълков сок- 8 ползи за здравето

Защо консумацията на ябълки е толкова важна за цялостното ни здраве

Ябълковият сок е естествена напитка, която е едновременно сладка и освежаваща. Помага ви да останете хидратирани и удовлетворени. Но какви ползи може конкретно да осигури?

Поддържа кожата здрава и красива

Тъй като ябълката съдържа аскорбинова киселина (витамин С), която е основно хранително вещество за производството на колаген, се счита, че консумацията на плод или ябълков сок като такъв помага да се поддържа кожата здрава.

Освен това съдържа известно количество витамин Е, който е антиоксидант, който позволява правилното функциониране на клетките.

Ябълков сок за здраво сърце

От една страна, ябълковият сок тонизира сърдечния мускул. Хистидинът (друг негов компонент) е аминокиселина, която действа като вазодилататор в тялото и подпомага възстановяването на тъканите, особено в сърдечно-съдовата система.

От друга страна, ябълковият сок косвено предотвратява натрупването на холестерол в черния дроб и по този начин предотвратява преминаването му в кръвта. Така предпазва и цялата сърдечно-съдова система.

Поддържа здравето на мускулите

Само една ябълка ви осигурява дневното препоръчително количество калий. Калият е една от основните съставки, които поддържат мускулите ви да функционират нормално.

С оглед на това народната мъдрост сочи, че ябълковият сок насърчава образуването на мускулна маса. Това е така, защото приемът му помага за трансформирането на съдържащите се в него въглехидрати в енергия.

Облекчава мускулните болки

Според народната мъдрост редовният прием на ябълков сок (поради съдържанието на калий и антиоксиданти) може да помогне за облекчаване на мускулни болки след тренировка или дълъг работен ден.

По същия начин се казва, че калият, който съдържа този сок, има положителен ефект върху костите, тъй като спомага за увеличаване на тяхната плътност.

Според експертите на Medline Plus, калият „Помага на вашите нерви да функционират и мускулите да се съкращават. Помага на сърдечния ви ритъм да остане нормален. Той също така помага за преместването на хранителните вещества в клетките и отпадъчните продукти извън клетките.

Освежаващ ефект

За разлика от промишлените напитки, които са богати на захар и сол, две вещества, които допринасят за задържане на течности и подуване на корема, които изглежда освежават незабавно, но след това ви правят по-жадни, ябълковият сок е здравословна алтернатива за утоляване на жаждата ви.

Помага в борбата с умората и отпадналостта

Поради съдържанието на захар ябълковият сок е напитка, която може да помогне в борбата с умората и отпадналостта след някакво физическо усилие (тренировка например).

Помага за облекчаване на болки в стомаха

Като лек естествен освежител, според популярната мъдрост, ябълковият сок е напитка, която може да помогне за облекчаване на лек храносмилателен дискомфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts