28

окт.

Ябълков сок против деменция, горски плодове против рак

Ползата от ябълките е доказана отдавна. Но учените открили още едно удивително свойство на този плод

Оказва се, че ябълковият сок позволява да се запази здрав умът за дълги години.

Учени от Масачузетс, САЩ, установили, че 2 чаши прясно изцеден ябълков сок на ден значително съкращават риска от развитие на слабоумие. Причината е, че той съдържа вещества, които предотвратяват изработването на белтъка бетаамилоид, способстващ за образуването на плаки в главния мозък, фруктовата напитка намалява нивото на този белтък в кръвта на човека, като го защитава от деменция.

Освен ползата от ябълковия сок, може да се възползвате и от силата на горските плодове, които пазят от рак

Редица изследвания са доказали, че диета, богата на плодове и зеленчуци, намалява риска от заболяване от рак. Нови тестове показват, че и горските плодове са много полезни за организма.

По-рано се споменаваше за ползата само от някои от тях – като офика и авокадо. Но според последни изследвания касисът, малините, горските ягоди и бъзът също притежават високи защитни свойства в борбата против рака. Учени установили, че в плодовете се съдържат полезните за човешкия организъм витамини А, С, Е, фолиева киселина, селен, калций, лолифеноли и антоциан, който придава цвета на плодовете.

Именно антоцианът намалява риска от появата на злокачествени тумори, смятат специалистите. Единствен недостатък е фактът, че горските плодове не могат да се употребяват пресни целогодишно. Но според специалистите замразените ги заменят напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts