22

апр.

Ще се нагълта ли бебето с прах, докато пълзи?

Насърчавайте бебето да пълзи, защото така се развива физически и умствено

Бебето пълзи с шеметна скорост и успява за нула време да ви последва извън своята стая – в хола, където не сте махнали килима. Гледайте да не остава дълго там, защото научен експеримент показа, че ще се нагълта с прах, колкото и старателно да сте чистили. Така е и като пълзи по гол под, но все пак по-малко. Текстилът, дори да не е мъхнат, задържа разни частици в по-голяма степен от гладката повърхност, която редовно миете.

Изследователи направили експеримент с бебе-робот. Измерили, че докато то пълзи, вдишва 4 пъти повече опасни вещества в сравнение с възрастен, който стъпва по същия под.
Сензори улавяли и анализирали състава на частиците, които попадали в дихателната система. Учените установили, че концентрацията им в облака прах, който бебето вдига около себе си, докато пълзи по земята, е 20 пъти по-висока отколкото във въздуха в стаята.

При възрастните голяма част от частиците попада в горния отдел на дихателната система – гърлото и ноздрите. Децата често дишат през устата и това допринася за натрупване на частиците в долната част на дихателнато система – бронхите и белите дробове.

Чистете, но не спирайте бебето да пълзи и не се притеснявайте от праха

Излишната стерилност не е от полза, защото не позволява на имунната система да се развие, обясняват британските учени от университета в Пърдю.

Макар че през зимата е студено, на дървен под в добре отоплена стая не е опасно. А като извадите бебето от кошарата и го насърчавате да пълзи, му помагате да се развива.

Този преходен етап между седенето и вървенето е много важен, тъй като укрепва мускулите на краката, ръцете и гърба, развива координацията на движенията и стимулира мозъчната дейност. Повишава устойчивостта на нервната система. Развива личностни качества като целеустременост и самостоятелност.

Когато детето започне да прекарва повече от 5-10 минути седнало, оставяйте го на пода, заобиколено от възглавници

Любопитството, присъщо за всяко бебе, ще свърши останалата работа. За да се добере до някой предмет, то най-напред ще се търкаля, но скоро инстинктът ще му подскаже да пълзи. Обикновено това се случва някъде на 5-6, най-късно на 8 месеца.

За да го подтикнете да пълзи, поставете 3-4 играчки на различно разстояние. Може да го подмамите с една, която издава звуци, като я поклащате или натискате. Подскажете му стойката “на четири крака”. То ще започне да се клати напред-назад, засилвайки се към желания
предмет, докато успее да се изхвърли напред.

Ако държите бебето в кошарата през повечето време с надеждата, че по-бързо ще проходи, понеже ще се научи да се изправя, това ограничава възможностите за движение и то едва ли ще се научи да пълзи. Много педиатри препоръчват да го оставите на пода от 4 месеца и по-голяма част от бодърстването да прекарва там.

Проходилката, използвана в ранен период – около 6-7-месечна възраст, няма да подпомогне нито пълзенето, нито прохождането. Повечето педиатри и ортопеди даже я отричат. Смятат, че тя пречи на развитието и подвижността на децата. Те трябва да се учат да ходят, държейки се за стените.

Педиатрите препоръчват да не толерирате прохождането преди 11-ия месец, защото има риск от изкривяване на крачетата.

Източник: www.babycenter.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts