Шерпите – дребничките, но силни обитатели на „покрива на света“

Суровите климатични условия, начинът на живот, непроменен през вековете, и будистката етика определят чертите на характера на тези дребнички планинци

Те съчетават у себе си постоянство и взривна енергия, сдържаност, достигаща до флегматичност, и решителност да се притекат на помощ дори с цената на собствения си живот


Винаги са готови да споделят хляба си с уморения пътник из планинските пътища. Те са шерпи, което в превод от тибетски означава „хора от изток“.

Смята се, че първата миграция на този народ е отпреди 500 – 600 години от Източен Тибет. Водени от религиозните си книги, шерпите пресичат Хималайския хребет в търсене на чудната земя Беюл, или скритата страна Шангри-Ла, където хората живеят дълго и щастливо, а снежните леопарди мирно съжителстват с яковете.

Втората – вече принудителна – вълна на преселение е през XVII век. От предишните им местообитания шерпите са изместени от един от тибетските субетноси -войнствените племена кхампа. Тогава шерпите се установяват в планинските котловини на Непал.

Не е изключено обаче преместването да е било много по-рано и „източните хора“ да са дошли в земите, където впоследствие възниква държавата Непал, доброволно, в търсене на плодородни пасбища за добитъка си. В резултат те се установяват в района Кхумбу, близо до Еверест. И Еверест променя живота им.

През 1950 г. Непал отваря границите си и в страната нахлуват търсачи на екзотика и приключения, източни религии и мистика и разбира се – алпинисти. Защото на най-високата точка на света – Еверест, все още не е стъпвал човешки крак. И „хората от изток“ се превръщат в незаменими водачи и носачи по хималайските пътища. На 29 май 1953 г. новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенцинг Норгей изкачват Еверест. И на въпроса „Кой пръв стъпи на върха?“ Хилари уклончиво отговаря: „Вървяхме заедно“. А Тенцинг признава лидерството на Хилари. Макар че може да се предположи, че шерпьт просто е предоставил на новозеландеца правото пръв да стъпи на най-високата точка на планетата.

От този славен ден е изтекла много вода: хималайските ледници са се поразтопили, а изкачването на Еверест, уви, се превърна в бизнес. И преди всичко за самите шерпи.

Те имат наследствена височинна адаптация, която им позволява по-лесно да понасят кислородния глад. Кръвта им се движи по-бързо, отколкото на останалите хора, но в същото време сърдечният им ритъм и налягане си остават в норма. За подвизите на „хората от изток“, за издръжливостта и безкористието им се разказват легенди. Но времето променя света. Днес е достатъчно само да се бръкнеш по-надълбоко: 50 000 долара – и си на Еверест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 неизбежни факта за живота след 40 години

Кои са светите символи на вярата?