27

сеп.

Шедьовър на Пикасо ще донесе $120 милиона на търг

Търгът през ноември на шедьовър на Пабло Пикасо, картината на покойния испански художник „Жена с часовник “ от 1932 г., се очаква да донесе най-малко 120 милиона долара, обяви аукционната къща Сотбис в сряда.

Картината, която изобразява любовницата на Пикасо с часовник, ще бъде продадена като част от двудневен търг на престижната колекция на покойната нюйоркчанка Емили Фишър Ландау. Други произведения, обявени за продажба, включват произведения на Джаспър Джонс, Вилем де Кунинг, Марк Ротко и Анди Уорхол.

Фишър Ландау, дългогодишна представителка на борда на Музея на американското изкуство „Уитни“ в Ню Йорк и известна меценатка и колекционерка, почина през март на 102 години. Сотбис каза в изявление, че около 120 артикула от нейната колекция ще бъдат продадени и „се очаква да донесат над 400 милиона долара“ общо, като „Жена с часовник“ ще представлява значителна част от сумата.

Джулиан Доус, ръководител на отдела за импресионисти и модерно изкуство на Сотбик, нарече картината на Пикасо „шедьовър по всички критерии“. Доус отбеляза, че картината от 1932 г. е част от „annus mirabilis“ на Пикасо или „годината на чудото“. Годината 1932 е толкова важна в творчеството на Пикасо, че цяла изложба бе посветена на нея през 2018 г. в лондонския музей Tate Modern.

Мари-Терез Уолтър (1909-1977) е „златната муза“ на Пикасо, която ще бъде представена в „много от най-завършените му портрети“, каза Сотбис. Влюбените се срещат в Париж през 1927 г., когато испанецът все още е женен за руско-украинската балетна танцьорка Олга Хохлова, а Уолтър е на 17 години. Уолтър, чиято дъщеря с Пикасо почина миналата година, присъства и в платното „Жена, седнала близо до прозорец“, което беше продадена през 2021 г. за 103,4 милиона долара от аукционна къща Кристис.

Петдесет години след смъртта му през 1973 г. на 91 години, Пикасо остава един от най-влиятелните художници на съвременния свят, често приветстван като динамичен и творчески гений. Но в началото на движението #Metoo, репутацията на този работохолик с огромно творчество от картини, скици и скулптури беше опетнена от обвинения, че упражнява насилствена власт над жените, които споделят живота му и вдъхновяват изкуството му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts