8

юли

Честото пиене на сода за хляб може да ви докара рак на стомаха

Сода за хляб е класическо средство срещу стомашни киселини, парене под лъжичката и газове


Половин чаена лъжичка сода за хляб, разтворена в чаша вода, действа бързо, защото содата бикарбонат неутрализира киселината на стомашния сок.

Лекарите обаче не препоръчват системно пиене на соден разтвор. Той може да се отрази зле на чревната и стомашната лигавица.

След краткотрайния ефект настъпва обратна реакция – в стомаха се образува въглероден газ, който дразни жлезите и те произвеждат повече киселина. Честата употреба на сода може да доведе до атрофия на стомашните жлези, а оттам до израждане на клетки и развитие на рак, предупреждават медиците.

При стомашните проблеми е необходимо да посетите гастроентеролог, който да приложи адекватна терапия.

Киселините в стомаха могат да се образуват и при абсолютно здрави хора, които са погълнали твърде пикантни храни или голямо количество алкохол. Изследвания доказват, че оплакванията се появят и при прекомерно използване на сол – хората, които ядат солено, страдат 70% повече от стомашен дискомфорт. Никотинът също е от значение-активното пушене в продължение на една година увеличава вероятността от появата на киселини 20 пъти.

Лекарите съветват да избягвате храненето късно вечер. Два часа преди лягане не бива да се пие алкохол, особено концентрат. Въздържайте се от бяло вино, което има вредно действие върху стомашната лигавица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts