цундоку

18

авг.

Цундоку: Как да направим декорация с книги

Научете как да приложим цундоку у дома

Ясно е, че книгите са обекти за четене, независимо дали с цел да се насладите на удоволствието от литературата, да изучавате академични текстове или да научите някакво умение. Има обаче и възможност за украса с книги. Това е известно като цундоку и е тенденция, която все повече хора използват, когато декорират своите пространства.

Това е термин от японски произход, който се състои в придобиване на книги за декоративни цели. Книгите може вече да са прочетени или се планира да бъдат прочетени в бъдеще. Важното е да декорирате различни части от дома, като ги подредите.

Какво е цундоку

Цундоку е израз от японски произход, чиято етимология идва от комбинацията от две думи. От една страна, цунде okу, което се отнася до подреждането на нещата; от друга страна, доку, което означава „да чета книги“. Комбинацията от двете се отнася до навик, подобен на библиомания, т.е. натрапчиво събиране на книги.

Въпреки това библиоманията е по-скоро свързана с обсесивно разстройство, произтичащо от синдром на натрупване или натрапчиво натрупване. Междувременно цундоку може да се определи като декоративна тенденция, която използва книги за декориране на интериори.

Като цяло много от тези декоративни тенденции са свързани с минимализма или закупуването на луксозни предмети. Цундоку обаче е изкуство, което става все по-популярно, в което могат да се използват както вече прочетени книги, така и книги, които предстои да бъдат прочетени. Освен това е възможно да включите нови, използвани или износени копия, което прави тази практика много достъпна.

Произходът на цундоку

Тенденцията се появява през 19 век в Япония по време на управлението на император Мейджи. Това е време, известно в културата на тази страна с преминаването към модернизация и западняк.

Украсата с книги се превръща в положителен детайл за дома, независимо дали четенето е направено или предстои. От друга страна, наличието и съзерцаването на материали за четене насърчават придобиването на нови екземпляри.

Как да приложим цундоку у дома?

  • Украсете малки пространства с книги

Възползването от празните ъгли на дома, където по-големите мебели не се побират, е предимство на tsundoku. Например, можете да ги поставите отстрани на фотьойли или над рамките на вратите. Поставянето на библиотеки и вертикални пространства е основно за тази тенденция.

  • Поставете ги в необичайни стаи

Следвайки основите на tsundoku, декорирането с книги не трябва да се ограничава до всекидневната или семейната стая. Чрез прилагане на баланса на практика е възможно да се образуват купчини в банята или кухнята с книги, подходящи за тези пространства.

  • Не забравяйте да почиствате редовно

Книгите могат да натрупат прах и мръсотия върху кориците си. Въпреки че са по-хигиенични от другите елементи, важно е да се поддържа редовно почистване на декорациите, образувани от тези предмети. Ако са защитени с витрини, е по-малко вероятно да се замърсят.

  • Използвайте различни видове рафтове

Цундоку не е ограничителен по отношение на използваните материали. Рафтовете могат да бъдат изработени от дърво, пластмаса или метал.

По отношение на подредбата много интериорни дизайнери препоръчват книгите да се подреждат вертикално и хоризонтално. По този начин се постига по-динамичен дисплей.

Не бъдете твърди, когато прилагате цундоку върху вашия декор. Книгите могат да бъдат подредени, ако нямаме рафтове и има безброй креативни начини.

Различен начин за организиране на книги

Има много различни начини, по които хората организират своите книги. Това е действие, базирано на личен вкус, който може да вземе предвид хронологията или размера.

  • Хронологичен ред: Датата на оригиналната публикация или датата на това конкретно издание се взема предвид в някои декорни стилове.
  • Случаен: Това не се препоръчва, ако се търси критерий, но някои хора избират разнообразието от форми и цветове.
  • Азбучен ред: Един от най-класическите начини за подреждане на книги е по фамилията на автора.
  • Размер: Някои хора организират своите книги от най-големите към най-малките или обратно.

Източници: https://exploringyourmind.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts