Цветните контактни лещи може да предизвикат кератит

5

мар.

Цветните контактни лещи може да предизвикат от драскотина до кератит

Някои лекари съобщават, че нараняванията, свързани с очите, са по-чести около абитуриентските балове

Това отчасти се дължи на хората, носещи цветни контактни лещи , които не са одобрени от медицината.

Проблемите, свързани с някои от тези лещи, могат да доведат до дългосрочни проблеми със зрението. На една тийнейджърка, например, роговицата й беше повредена от такава контактна леща, което доведе до частична слепота на едното око.

Поставянето на нещо в окото може да увеличи шансовете за бактериални инфекции като кератит. Това може да прерасне в нещо сериозно и да има необратими последици, ако не се третира своевременно и правилно.

Цветни контактни лещи се използват главно с козметична цел – да се подсили или да се промени изцяло цветът на очите.

По принцип основното предназначение на контактните лещи е корекция на зрението. Носят се вместо очила, най-често при късогледство. По-широко разпространени са меките, но при ас-тигматизъм офталмолозите обикновено предписват твърди.

Лещите за корекция на зрението може да са и цветни. По-разпространени са леко оцветените, при които се получава само подсилване на оригиналния цвят на ириса. При тях оцветяването е на цялата леща, включително и на зеничната част, но това не се отразява на зрението. Такива лещи служат и като слънчеви очила, тъй като осигуряват филтър за ултравиолетовите лъчи.

Цветните лещи крият същите рискове за очите като обикновените контактни лещи

Основното правило е да не се носят повече от 8-10 часа дневно

При най-лекото оплакване и особено при смущение в зрението трябва да се потърси спешно консултация със специалист. Ако не се вземат мерки в началото на симптомите, увреждането се задълбочава.

Най-честите странични явления при по-продължително носене на контактни лещи са оток на роговицата и хроничен конюнктивит. По-рядко може да се увреди самата роговична тъкан.

Цветните контакти могат да се плъзгат по окото, което може да влоши зрението. Може също така да стане ясно, че носите цветни контакти, когато се виждат и естественият ви цвят, и цветният контакт.

Важно е да получите рецепта от оптометрист за цветни контакти, дори ако не се нуждаете от тях, за да коригирате зрението си. Могат да възникнат сериозни наранявания на очите, ако цветните контактни лещи се използват без лекарско наблюдение.

Следвайте всички указания и препоръки относно закупуването, почистването, носенето, съхранението, изхвърлянето и подмяната на вашите цветни контактни лещи. Това може да помогне за намаляване на възможните рискове.

Източник: www.nvisioncenters.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts