За да бъде мека и сочна: как се вари царевица

Сезонът вече е открит и вместо да купувате готова царевица, можете да си я приготвите сами

Варената царевица е едно от приятните летни ястия на масата, на което се радват не само децата, но и възрастните. На пазара или в магазина има голямо разнообразие от царевица. За да я направите мека и сочна при варене, първата стъпка е да я изберете правилно.

Как да изберем царевица?

Прясна и сочна царевица се продава до края на август. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на външния вид. Хубавата царевица е с бледо жълти или млечно бели зърна. В същото време те трябва да изглеждат така, сякаш всеки момент ще се отделят от кочана. Вътре в тях трябва да има течност, която прилича на мляко – така наречената „млечна царевица“.

Ако зърната са сухи и вдлъбнати, това означава, че царевицата е стара. Листата, които обвиват кочана, също показват това. Ако между тях и кочана има разстояние и изглеждат сухи и жълти, тогава не си струва да я купувате. По принцип е по -добре да се взима царевица с листа, а не без. За да се оцени състоянието на зърната, е достатъчно само леко да се отворят листата.

Подготовка за варене

Изплакнете кочаните с течаща вода и отстранете всички мръсни листа, ако има такива. Не е необходимо да премахвате напълно листата от царевицата. Можете да я сварите с тях. Преди това си струва да накиснете кочаните за около час. Това ще направи царевицата още по-мека. Ако царевицата е твърде голяма, разрежете я на парчета. Важно е като ги наредите, да са напълно покрити с вода.

Ако все пак сте купили стара царевица

Когато се уверите, че все пак сте купили стара царевица, има идеален начин да постигнете мекота. За да направите това, преди варене е необходимо да почистите царевицата от листата и царевичната коса и да я накиснете в смес от мляко и вода за около 4 часа. След това може да се приготви по обичайния начин.

Как и колко да варите царевицата?

За сваряването на младите кочани са необходими само 20-30 минути. Зрялата царевица трябва да се вари още 20 минути. Ако е много стара, тогава времето за варене може да се увеличи до 3 часа. Много е важно да не преварявате царевицата, в противен случай може да стане твърда, а не мека – проверявайте зърната за мекота на всеки 15 минути.

Струва си да изберете чугунен съд с плътно прилепнал капак. Трябва да потопите царевицата във вряща вода. След като кипне огънят трябва да се намали. Силно не се препоръчва да солите по време на готвене, в противен случай зърната ще се втвърдят. По-добре е да направите това или 5 минути преди да стане готова или след като я махнете от огъня.

Можете да добавите малко захар и масло, за да подобрите вкуса на царевицата.

Източник: vkusno-i-prosto.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Как да засилим ефекта от ваксинацията против ковид, за да не се разболеем втори път

Пожари, наводнения и бедност: доказателства, че Конниците на Апокалипсиса вече са тук