псориазис

6

май

Храни, които помагат за контролиране на псориазис

На кои храни трябва да наблегнем и кои храни трябва спрем да консумираме?

Знаете ли, че някои храни могат да облекчат симптомите на псориазис? Някои храни също могат да влошат симптомите на псориазис. Прочетете тази статия, за да разберете кои точно храни трябва да ядете и да избягвате за вашия псориазис.

Псориазисът е кожно заболяване, което засяга приблизително 2% от  населението на света. Основният симптом на това състояние е раздразнена и зачервена кожа с белезникави люспи или плаки. В тази статия ще разгледаме как можете да помогнете за контролиране на симптомите на псориазис със здравословна диета.

Промяната на хранителните ви навици няма да излекува псориазис. Въпреки това, той може да помогне за намаляване на симптомите.

Прочетете за някои препоръчани храни, които могат да помогнат за минимизиране на симптомите на псориазис и някои храни, които да избягвате, за да не ги влошат.

Как да контролираме псориазиса и връзката му с храната?

Промяната на вашата диета може да помогне за контролиране на симптомите на псориазис.

През май 2017 г. проучване, публикувано в Dermatologic Therapy, анализира диетата на повече от 1200 членове на Националната фондация за псориазис. Резултатите разкриват, че някои храни изглежда засилват псориазиса, докато други намаляват симптомите.

Като цяло повечето от хората, участвали в проучването, са на следната диета:

Без глутен, ниска или никаква консумация на алкохол, повишена консумация на зеленчуци и витамин D.

В същото време голям процент от участниците твърдят, че са спазвали определени диети за контролиране на псориазиса с успешни резултати. Като цяло, някои от най-споменатите диети, за които твърдят, че са помогнали, включват веганската диета, палео диетата и средиземноморската, вегетарианска, безглутенова и нисковъглехидратна/високо протеинова диета.

Препоръчани храни за контролиране на псориазис

По-долу сме включили списък с храни въз основа на хранителните препоръки, публикувани в списанието JAMA Dermatology.

1. Плодове и зеленчуци

Антиоксидантите и бета-каротинът, намиращи се в плодовете и зеленчуците, могат да помогнат за контролиране на симптомите на псориазис.

На първо място, следните храни осигуряват основни хранителни вещества – като витамин А, антиоксиданти, цинк, селен и магнезий – на вашата диета за контрол на псориазиса.

По-долу са някои плодове и зеленчуци, които трябва да включите в ежедневната си диета:

моркови

чушка

тиква

спанак

Броколи

авокадо

кайсии

манго

малини

Боровинки

Къпини

2. Омега-3 за контрол на псориазис

На следващо място, омега-3 мастните киселини са известни със своите противовъзпалителни свойства. Като цяло, това са страхотни храни за включване в диетата на всеки.

Храните богати на тези мастни киселини са:

Мазна риба: сьомга, сардини, херинга и скумрия

Морска храна

Ядки и семена

Бобови растения като соя и нахут

3. Пълнозърнести храни

Фибрите са необходими за правилното функциониране на червата.

Яденето на фибри и пробиотици е изключително важно. В крайна сметка, ако искате тялото ви да усвоява правилно хранителните вещества, трябва да поддържате добро чревно здраве.

Затова препоръчваме да ядете пълнозърнести храни и да ядете по-малко храни, приготвени с обикновено брашно. Пълнозърнестите храни имат по-високо съдържание на фибри и също така са чудесен източник на минерали.

Опитайте да добавите ориз, пшеница, просо, овес, хляб и други подобни пълнозърнести храни в ежедневната си диета. Освен това можете да включите кефир и кисело мляко в диетата си, за да увеличите консумацията на пробиотици.

4. Витамин D може да помогне за контролиране на псориазис

В допълнение, някои проучвания показват, че включването на витамин D може да помогне за контролиране на възпалителни заболявания като псориазис.

Храни, които трябва да избягвате, за да контролирате симптомите на псориазис

Важно е да отбележим, че повечето от изброените по-долу храни не е необходимо да се избягват напълно. За някои от храните се препоръчва само да намалите консумацията си или да бъдете по-съвестни относно консумацията им.

1. Алкохол

Намаляването на консумацията на алкохол може да помогне за контролиране на псориазис.

Няма убедителни данни, които подкрепят пълното избягване на алкохола за тези, които страдат от псориазис.

Някои изследвания обаче показват, че лечението на псориазис не е толкова ефективно, когато се комбинира с алкохол. Поради това обикновено се препоръчва умерена консумация на алкохол.

Ако някое от вашите лекарства съдържа метотрексат или ацитретин, вероятно изобщо не трябва да пиете алкохол.

2. Преработени храни и рафинирани захари

Псориазисът е възпалително заболяване. Ето защо, за да се помогне за контролиране на псориазиса, се препоръчва да се елиминират преработени храни с ниска хранителна стойност, като маргарин, разтворима супа, безалкохолни напитки и сосове.

3. Червено месо

Специалистите обикновено съветват хората с псориазис да ядат по-малко червено месо в диетата си и да избягват мазни парчета месо.

Това е така, защото тези видове месо могат да увеличат броя на цитокините, което влошава симптомите на псориазис.

4. Кафе и мляко

Подобно на червеното месо, тези две напитки увеличават броя на цитокините, които са клетъчните протеини, които са отговорни за регулирането на възпалението.

5. Може ли приемането на безглутен да помогне за контролиране на псориазиса?

Диетата без глутен може да помогне за контролиране на симптомите на псориазис.

Някои проучвания показват, че голяма част от населението, което страда от псориазис, може също да е алергично към глутен. Докато някои изследвания показват, че има връзка между двете, има противоречиви мнения в научната и медицинската област.

Докато някои специалисти обичат да премахнат глутена от диетата като превантивна стъпка, някои изследвания потвърждават, че ако наличието на цьолиакия не бъде потвърдено, това може да бъде контрапродуктивно.

Консултирайте се с вашия лекар, за да обсъдите дали диетата без глутен би Ви била от полза.

6. Мазнини

Провъзпалителна диета или диета, която включва редовна консумация на наситени и трансмазнини, може да влоши симптомите на псориазис. Затова се препоръчва ниска консумация на мазнини.

Източници: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts