добро настроение

13

сеп.

Храните, които ще оправят вашето настроение- съвети от диетолога Уилям Гроселин



Сега ще ви разкрием тайните за храненето на Уилям Гроселин- натуропат, диетолог, активатор на доброто настроение.



Мазна риба и растителни масла срещу сезонната депресия
Мазната риба (риба тон, сьомга, аншоа, херинга) и растителни масла (маслиново, слънчогледово, ленено семе, орехи) са пълни с Омега 3 мастна киселина. Тази есенциална мастна киселина не се синтезира в нашия организъм и затова е задължително да се приема допълнително. Тя активира секрецията на основния хормон, регулиращ съня и хронобиологичните ритми- мелатонина. За да се преборите с малките сезонни депресии, които са особено разпространени през есента и зимата, не забравяйте редовно да включвате в менюто си тлъсти риби и растителни масла.

Съветът на Уилям Гроселин:
Пробвайте тази чудновата смес, направена от ¼ зехтин. ¼ ленено масло, ¼ слънчогледово масло и ¼ масло от гроздови семки.“



Бразилски орехи за предотвратяване на депресията
Какво е общото между домата, ечемика и бъбреците? Всички са богати на селен- много важен микроелемент за предотвратяване на стреса и някои видове рак. Освен това, дефицитът на селен увеличава риска от депресия и агресия. Съществува под формата на хранителна добавка, но се намира и в гъбите, доматите, броколите, лук, чесън, ечемик, червеното месо, морските дарове и други.

Съветът на Уилям Гроселин:
„Един бразилски орех осигурява 100% от дневния прием на селен. Представете си ползата от яденето на 5 или 6 всяка сутрин!“

добро настроение

Шоколад и зърнени храни срещу стрес
Тъмният шоколад (минимум 70% какао), семената (слънчоглед, сусам), бразилските ядки са богати на магнезий, който е толкова полезен за тялото ни. Той участва в образуването на костите и зъбите, подпомага мозъчната дейност, стимулира паметта и най-вече се бори със стреса.

Съветът на Уилям Гроселин:
Не се лишавайте от тъмния шоколад. От 2 до 3 квадратчета с чая или с кафето не причиняват вреда на никого, точно обратното.“


Зелени зеленчуци за щастливи неврони
Витамините от група В участват в много реакции на организма, включително и на нервната система. Витамините В9 и В12 са най-важни. Първият, познат още като фолиева киселина, играе съществена роля в комуникацията между невроните.

Аминокиселините на щастието- естествени антидепресанти
Аминокиселините са основните съставки на всички белтъци. Те са в основата на много химични реакции, протичащи в нашето тяло, като например тези за транспортирането на кислорода, за имунитета или предаването на нервните импулси. Сред тях е триптофанът, който се превръща в серотонин. Ролята на серотонина за доброто настроение е жизненоважна. Триптофанът се намира в магданоза, печените семки от тиква, соята, телешкото месо, слънчогледовите семки, овес. Други две важни аминокиселини- тирозин и фенилаланин, предшественици на допамина, са важни в борбата с депресията. Те се намират в бадемите, млечните продукти, авокадото, бананите, спанака, морковите и аспержите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts