9

ян.

Хранене според Библията: най-естествения начин да останем здрави

Ако ви е омръзнало да търсите модерни диети и планове за хранене, доверете се на съветите, които ги има в Библията

Оказва се, че основите на здравословното хранене са заложени още преди две хиляди години от Иисус Христос, за което разказват библейските сказания. Мъдростта, заключена в тях, помага да се постигне духовна и физическа сила, да се победи болестта, да се живее дълго и щастливо…

В началото Бог замисля да направи човека вегетарианец: „И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна“ (Битие, 1:29). И никой не яде месо: „А на всичките земни зверове, на всичките въздушни птици, и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам, всяка зелена трева за храна; и стана така“ (Битие, 1:30).

От времето на райската градина гастрономическите ни пристрастия силно са се променили. Но ако сериозно мислите за здравето си, добре е в менюто ви по всяко време от годината да присъстват пресни плодове и зеленчуци и хляб от пълнозърнести брашна. Много полезни са зелените подправки. Те не само обогатяват храната с витамини и микроелементи, но и значително спомагат за усвояването й.

Не забравяйте и истинските библейски плодове – грозде и смокиня

Гроздето е истинска съкровищница на глюкоза и витамин С. Бързо се усвоява, поддържа физическите сили и нервната система, укрепва имунитета, извежда от организма шлаките и продуктите на разпада, забавя стареенето. Смокинята съдържа 23 вида витамини и микроелементи и 18 аминокиселини. Помага при заболявания на сърдечносъдовата система (особено при аритмии), както и при атеросклероза, хипертония, тромбофлебит и онкологични заболявания на стомашния тракт.

ДА ЯДЕШ ИЛИ ДА НЕ ЯДЕШ!

Разрешението да ядат месо, е дадено на хората след Потопа, когато цялата растителност на Земята е унищожена и човечеството е заплашено от гибел. Но може да се яде месото само на „чистите“ животни: „Измежду животните всяко що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя, него да ядете. Обаче от ония, които преживят, или от ония, които имат раздвоени копита, да не ядете следните: камилата, защото преживя, но няма раздвоени копита; тя е нечиста за вас; питомния заек, защото преживя, но няма раздвоени копита, той е нечист за вас; дивия
заек, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас; и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас. От тяхното месо да не ядете, и до мършата им да не се допирате; те са нечисти за вас“ (Левит, 11:1 – 8).

„Чистите“ животни се хранят само с чиста храна – трева и листа (груби фибри), затова кравите и овцете дълго я предъвкват – преживят. Към „нечистите“ се отнасят хищниците, както и мършоядните и почистващите, хранещите се с органични остатъци (нечистотии и помии). Това месо е много по-малко полезно за нашия организъм (съдържа много холестерин, както и хормони, ускоряващи стареенето) от говеждото и овчето. В обработената свинска мазнина се образуват продукти на разпада, способстващи развитието на онкологични заболявания. Освен това свинското често е заразено с вредни микроорганизми и паразити (токсоплазмоза, трихинелоза, вируси на енцефалит, бруцелоза и тн.).

Затова, ако не можете да се откажете от месото, постарайте се да го употребявате не по-често от веднъж седмично и да замените свинското с говеждо и овче, още по-добре – с месо от птици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts