29

мар.

Хеди Ламар – изобретателката, която е по-известна и като актриса

Ослепителна красавица, истинското й име е Хедвига Сислер

Родена е в семейство на банкер и пианистка, учи актьорско майсторство.

Макар че за какво й е да учи, щом природата я е дарила така щедро с невероятна и главозамайваща красота?

Тя се снима в множество филми. Скандалните сцени я правят знаменита, дори се къпе гола, и то през 2O-те години на миналия век! Публиката е потресена от такъв скандал.

Омъжва се за милионера Мандъл и живее него сред разкош и охолство. Той дори се опитва да откупи всички копия на филмите, където съпругата му е в непристоен вид, защото Хеди трябва да е само за него.

Но на власт идват фашистите и Мандъл влиза в приятелски отношения с Мусолини и Хитлер, тъй като е натрупал състоянието си от търговия с оръжие. Тогава Хеди го напуска. Сипва сънотворно на прислужничката, взема дрехите й и се спуска по въже от прозореца на замъка, като взема, разбира се, всичките си скъпоценности.

Пристига в Холивуд и отново се занимава с кино. Печели 30 милиона долара и става световно известна. За една нейна целувка на благотворителни акции плащат по 25 хиляди долара. Тя живее в богатство и разкош, шест пъти се омъжва, има свои деца и осиновява други.Типична история на успеха на кинозвезда и ослепителна красавица. Но това не е всичко.

Хеди ненавижда фашистите от цялата си душа. Но със съпруга си магнат посещават различни военни обекти и лаборатории, където тя внимателно слуша и запомня всичко.

По-късно, когато вече е в Америка, заедно със свой приятел – композиторът Джордж Антийл, създават метод за управление на торпеда. С помощта на т.нар. „скачащи честоти“ те могат да кодират сигнала. Тренират с помощта на пияно. Използват 88-те клавиша в различни комбинации, за не може врагът да не маже да прихване торпедото. Методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намира приложение в комуникациите на космическите уред и с тези на земята, като например GPS
системите и сипналите от космическата совалка, криптираните военни комуникации. А най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет.

Хеди има свое проектантско бюро, на което прави чертежи и пише формули. Но подобно на много гениални изобретения и нейното не е оценено тогава, защото то далеч изпреварва времето си.

Военните инженери й се присмиват: един вид, Хеди предлага да пъхнат торпедото в пианото! Така и не я разбират. Ясно им е сама че когато тя се къпе гола и имитира оргазъм на екрана, тогава всичко е напълно ясно. Ясно им е че е и невероятно красива. А каква е тя в действителност и колко гениална е, остава за тях загадка.

Затова пък днес рожденият ден на Хеди Ламар Памар — 9 ноември, се отбелязва като Ден на изобретателя. Тя е не просто умна, а изключително умна. И помага в борбата с фашизма както може. Иска да потопи немските кораби и подводници. И би успяла, ако бяха разбрали изобретението й и го бяха разработили и внедрили. Но невинаги хората са оценявани приживе. Особено жена, красавица и при това актриса.

Но друго нейно изобретение се харесва на всички и това са разтворимите таблетки за приготвянето на сладки напитки. Макар че едва ли някой си спомня, че това е именно нейно дело. А по-младите ни съвременници я познават и като лице на компютърната програма CorelDRAW.

Това е съдбата на ослепителните красавици, които остават неразбрани и разбиват стереотипите, че под красивата външност няма нищо друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts