26

сеп.

Франция алармира за „мръсен бизнес“: Митниците заловили 400 черепи на примати

Френските митници съобщиха, че само за седем месеца са конфискували почти 400 черепа на защитени видове примати, което е знак за ръст на доходоносната търговия, предаде АФП.

Между май и декември миналата година агентите на парижкото летище „Шарл дьо Гол“ са задържали 392 пратки, съдържащи черепи на примати, предимно от Камерун, предназначени за колекционери в Съединените щати.

Те са конфискували и още стотици пакети с черепи или кости от други видове.

Нито един от конфискуваните пакети не е съдържал законно разрешение за продажба на защитени видове, съобщават от митниците.

„Трафикът на защитени видове е една от най-доходоносните сделки, след наркотиците, оръжията и трафика на хора“, заяви пред репортери началникът на митницата на летището Гилбърт Белтран, показвайки стотици черепи, челюсти и рога от защитени видове.

Този „мръсен“ бизнес генерира между 8 и 20 милиарда евро годишно, каза той.

Приматите обикновено се ловуват за месо, казва Фабрис Гайе, митнически експерт по въпросите на трафика на животни. „Продажбата на черепи е последващ бизнес“, казва той.

Черепите на дребните примати струват по 30-50 евро, на по-големите – 400-500 евро, а на шимпанзетата – до 1000 евро, казва той.

Процъфтява и бизнесът с останки от други видове, включително видри, котки, гущери и хищни птици.

Черепите ще бъдат предадени на Природонаучния музей в Екс-ан-Прованс, Южна Франция, за научна оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts