фонтанела

1

юли

Фонтанелата при бебето: всичко, което трябва да знаете

Фонтанелата при бебетата,

Фонтанелата при бебетата често е причина за притеснение на родителите

След раждането, фонтанелата при бебетата често става тема за разговор сред родителите.

При раждането костите на черепа не са напълно свързани. Именно това позволява на детето да се роди.

Когато се раждаме нямаме шест кости на черепа, както когато сме възрастни. С течение на времето костите се обединяват с процес, който познаваме като осификация.

Областите на черепа, където костите се съединяват са конците. Благодарение на тях главата на бебето расте заедно с тялото.

При бебетата има два основни  вида фонтанела: предната и задната фонтанела. Други меки пространства също са фонтанели но те се затварят в по- ранен етап малко след раждането.

Конци на черепа и връзката им с фонтанелата при бебетата

Конците са областите на съединение на костите на черепа. Както обяснихме по рано това са меките петна, които все още не са кости. Но в по късен етап ще станат с помощта на осификацията.

Най важни конци на главата при новородените са:

  • Метопичен шев: той разделя челната кост на две части при раждането. Минава по челото и достига до носа.
  • Сигитален: Това е шевът, който минава през черепа отзад напред, през средната част.
  • Коронален: Той преминава през черепа от едната страна на другата, напречно на сигиталния шев.
  • Ламбоиден шев: Той свързва теменните кости с тилната кост отзад.

Кога се затваря фонтанелата при бебетата

Шевовете трябва да се затворят малко след раждането. По- скоро те преминават през процес, който съпътства растежа на детето и въз основа, на което започва осификацията.

  • Предната част на фонтанелата трябва да се затвори около 18 месечна възраст.
  • Задният фонтанел се затваря около 4- ти месец от живота, тъй като е много по малък от предния.

Ако времето за затваряне на фонтанелата отнеме повече, е необходима медицинска консултация. Педиатърът ще прецени размера им, тяхното консистениция и здравословното състояние на бебето като цяло. Ако има индикации, че е добре да изчакате още малко, лекарят ще препоръча последващо посещение.

Ако има някакви съмнения относно някакъв  процес, доктора може да поиска черепна ехография. Това изследване не представлява риск за детето и позволява на лекаря да изключи заболявания като краниосиностоза или хидроцефалия.

Деформация на фонтанелата

Във фонтанелата при бебетата има признаци, които могат да ни предупредят за съществуването на изменения.Трябва да бъдете бдителни, за да може веднага да се консултирате със специалист.

Първо трябва да споменем, че сърдечните удари, които се появяват в тези тъкани, са нормални и не представляват аномалии. Фонтанелата на бебето има много кръвоносни съдове и предават сърдечния ритъм.

Ако обаче има издутина, има място за притеснение. Ако това се случи при плач обикновено не би трябвало да бъде проблем, тъй като е в отговор на повишеното вътречерепно налягане. Ако обаче изпъкналостта е там през цялото време, когато детето е спокойно, тогава родителите трябва да се обърнат незабавно към специалист.

Потънала фонтанела може да е симптом на дехидратиране. Появява се по- често при бебета с тежък гастроентерит, което причинява непрекъснато повръщане, след, което настъпва дехидратиране.

Важността на фонтанелата при бебетата

Фонтанелата при бебетата са доста важни и има място за притеснения. Ако имате притеснения, отидете на преглед при вашия педиатър, за да разсеете съмненията си. Като цяло не би трябвало да има проблем с тази област, но също така се оказва предвестник за други патологични заболявания.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts