Учен не се къпе повече от пет години. Вижте какво установи

29

ное.

Учен не се къпе повече от пет години. Вижте какво установи

Хигиенните навици и начина за почистване на тялото са толкова стари, колкото е стара и цивилизацията.

Докато мюсюлманите и индусите са имали сложни начини, с които да се почистват, християните в Европа са смятали, че къпането увеличава шансовете да се разболеят. Много от тях в тази епоха са имали само една баня – при кръщаването си. Векове наред смяната на ленената риза се е считало за достатъчно, за да си свеж и чист, дори без да използваш сапун и вода.

Това е част от философията на д-р Джеймс Хамблин от Индиана, който не се е къпал от поне пет години.

Така д-р Джеймс Хамблин неизменно отговаря на въпроса как изобщо не се е къпал от пет години. „Свиквате с това и се чувствате напълно нормални“, признава 37-годишният професор по превантивна медицина в Университетското училище за обществено здраве в Йейл в интервю за BBC преди 2 години. Той продължава с практиката си и до днес и дори издава книга с резултатите от това начинание.

Д-р Хамблин е редовен сътрудник на американското списание Atlantic , където през 2016 г. е публикувана неговата статия под заглавието „Спрях да се къпя, но животът продължи“.

През 2020 г. той подробно описва своя опит в книгата „Чистота: нова наука за кожата и колко прекрасно е да се прави възможно по-малко“.

Макар Хамблин да е твърдо убеден, че никога не трябва да спираме да мием ръцете си със сапун и да мием зъбите си, той вярва, че не трябва да бъдем толкова внимателни за други части на тялото.

„Исках да разбера какво ще се случи”, обяснява ученият. „Познавам много хора, които рядко се къпят, но исках сам да го изживея и да видя какъв ще бъде ефектът.“

И какъв е бил, след като Хамблин спрял да се къпе през 2015 г.? „С течение на времето тялото ви свиква все повече и повече и ако не използвате сапун и дезодорант, няма да миришете толкова зле“, казва той. „И кожата ви изобщо не се омазнява.“

Много хора мият косата си с шампоан, за да премахнат мазнината от косата си, а след това използват балсам, за да втрият изкуствени масла. Но ако прекъснете този цикъл, косата ви ще изглежда точно както изглеждаше преди да използвате тези продукти“, добавя експериментаторът.

Според лекаря обаче това е постепенен процес. Хамблин започнал да използва все по-малко сапун, шампоан и дезодорант и да се къпе все по-малко. Вместо да се къпе всеки ден, той започнал да го прави на всеки три дни и след това напълно отказа да влиза под душа.

„Но започна да се случва все по-рядко.“ Според него, колкото по-малко е използвал вода и препарати, толкова по-малко той имал нужда от тях.

В интервю за списание BBC Science Focus през август 2020 г. Хамблин е попитан дали го е грижа, че може да мирише лошо, но хората около него са твърде учтиви, за да му посочат. На това професорът отговори уверено, че многократно е призовавал колеги, приятели и познати да го информират, ако вони. По този начин той постигнал баланс, при който тялото му спряло да излъчва неприятна миризма. Освен това Хамблин твърди, че съпругата му дори харесва новия му аромат, докато други хора казват, че той никак не мирише добре.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts