24

ян.

Успелите хора стават рано: съвети за добро утро

Утрото е най-важното време от деня. Успелите не се излежават до 11 часа

Дори онези, които вече са изградили бизнес и могат да си го позволят, предпочитат да стават рано и да започват деня си с определени ритуали – неизменни действия, които изпълняват по едно и също време…

РАННО СЪБУЖДАНЕ

Генералният директор на Apple Тим Кук става в 4:30 сутринта. Джек Дорси – създателят на Twitter – в 5:30, Меган Маркъл – в 5. Това са само няколко примера. Но всъщност „чучулигите“ сред успелите и знаменитите са мнозина.

Ранното ставане действа прекрасно на организма

Човек се чувства бодър чак до вечерта. Освен това разполага с достатъчно време, без да бърза, да изпълни сутрешните си ритуали.

Главното е да не лягате твърде късно. Съвременната медицина смята, че най-дълбокият и възстановителен сън е в интервала 22:00 – 23:00 часа. Лекарите препоръчват да се спи 7-9 часа.

За спокоен сън е важно да не се яде и пие късно вечер, иначе няма да се наспите. Организмът ще е зает с преработването на храната, а заради течностите вероятността да се събудите посред нощ, за да посетите тоалетната, е голяма.

Друга тайна е да ставате веднага, след като се събудите. Колкото по-дълго се излежавате, толкова по-голямо е изкушението да започнете новия живот „от утре“, а днес да поспите още малко. Не се поддавайте! Ако ви е трудно, опитайте на първо време, малък психологически трик. Поставете будилника с 5 минути по-рано: например искате да станете в 6, навийте го за 5:55.

След ставане е важно веднага да оправите леглото и да отделите време за сутрешния си тоалет

Това е своето рода настройка на мозъка, че денят вече е започнал и няма път назад. След това изпийте чаша вода: по време на сън организмът се обезводнява и водата го събужда.

И последният помощник за лекото ставане сутрин – ясен план за ранните часове. Когато имате сутрешен ритуал, ще се убедите, че ставате много по-лесно от леглото.

ЯСЕН ПЛАН ЗА ДЕНЯ

Този момент е крайно важен за вашата продуктивност. Подгответе плана за следващия ден още от вечерта. Един час преди сън прегледайте бележките си какво ви предстои утре. Преценете силите и възможностите си и предвидете време за път (с оглед сутрешните задръствания) и срещи. Важно е да проверите дали разполагате с достатъчно време. То трябва да ви стигне за малък ритуал, който да си е само ваш.

МЕДИТАЦИЯ

Медитацията помага да успокоите мислите и хармонично да се настроите за предстоящия ден. При медитиращите редовно се снижава нивото на тревога, повишава се производителността и се подобрява паметта.

Започнете с няколко минути, като постепенно увеличавате времетраенето до комфортна продължителност. За ваше улеснение съществуват множество различни приложения (популярни са Headspace и Calm). Изберете своето или си измислете практика.

Понякога е достатъчно просто
да постоите няколко минути мълчаливо до прозореца, като гледате променящия се цвят на небето. Това ще ви настрои позитивно и ще ви стимулира за успешен старт на деня.

ЙОГА И СПОРТ

Физическата активност още от сутринта помага организмът да се събуди, ободрява и зарежда тялото за целия ден. Можете да поскачате на въже, на батут или просто на място в продължение на 5 – 10 минути. Веднага ще усетите мощен заряд енергия, който ще влее сили, за да издържите до вечерта.

Започнете с малко: всяка сутрин правете комплекс приветствия
към слънцето. А когато времето се затопли, излезте навън за кратък крос. Половин час йога сутрин у дома всеки ден и час интензивни тренировки 3-4 пъти седмично в залата са напълно достатъчни. Подберете комплекс упражнения, който пасва на вашия темперамент и физически възможности, и резултатите няма да закъснеят.

СУТРЕШНИ ПРОЦЕДУРИ

Често специалистите съветват да вземаме сутрин контрастен душ или да правим масаж на тялото с твърда четка. Но това не е задължително. Просто си изградете сутрешни процедури, които са ви приятни лично на вас. Това може да бъде дори вана с обилна пяна, ако тя ви помага да отпуснете тялото и да подготвите ума си за дългия делови ден. Например можете да направите ритуал и от обикновения сутрешен душ. Просто отделете време за грижи за тялото си.

ЗАКУСКА

Лекарите смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Но не бива той да започва с кафе и кифлички. Зарадвайте организма си с нещо наистина питателно. Добрата закуска дава мощен заряд за първата гюповина на пеня.

Можете дори да я разделите на две сутрешни хранения: първото -1 час след ставане (чаша прясно изцеден сок или смути), второто – преди да излезете от дома, след тренировката и душа. Подходящи са по-плътни храни – например омлет, сандвич с авокадо и зелена салата.

Тъй като закуската е част от сутрешния ритуал, важно е тя да е не само вкусна, но и красива. Купете си естетични чинии за сервиране и прибори. Постелете салфетка, а след това бавно и без да бързате, закусете. Това помага да навлезете в новия ден без напрежение и изпълнени със сили.

Сутрешният ритуал е много важен, тъй като той стартира целия ден

Ако правилно се настроите, ще разполагате със сили и добро настроение чак до вечерта. Разбира се, понякога се случва по някакви причини да се наложи да съкратите или да отмените сутрешната рутина. И обикновено поради тази причина целия ден се чувствате некомфортно. Създайте си собствено вълшебно утро със занимания, които ви зареждат с положителни емоции, и бързо ще видите промените в живота си.

Източник: www.menshealth.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts