Усложненията от грип са по-страшни от самото боледуване

Fever And Cold. Portrait Of Beautiful Woman Caught Flu, Having Headache And High Temperature. Closeup Of Ill Girl Covered In Blanket, Feeling Sick Holding Thermometer. Health care. High Resolution.

Тази зима се говори повече за върлуващия грип, отколкото за ковида, и има защо

Идва неочаквано, симптоматиката е различна при повечето хора, които се чудят грип ли карат или някоя нова мутация на коронавируса. Дори и онези, които са против ваксините, сега съжаляват, че не са се ваксинирали, тъй като протичането на грипа е тежко. А онова, което оставя след себе си, е още по-тежко…

Затова лекарите съветват да се вслушваме в тялото си за усложнения, получени вследствие на вирусите.

Ако човек продължи да поддържа невисока температура, има кашлица и хрипове, боли го глава и се изпотява, незабавно трябва се консултира с лекар. Същото важи и ако няколко седмици след преболедуваne гласът все още е пресипнал.

За симптомите на пост-ковид се говори много, но понеже две зими грип нямаше, хората са позабравили, че и той може да има опасни последствия дори и след преболедуването, казват лекарите.

Усложненията обикновено засягат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система

Възможни са ларингит, бронхит, отит, синузит, пневмония, миокардит, перикардит, менингит.

Грипният вирус уврежда лигавицата на дихателните пътища и често се стига до пневмонии или
бронхиолити (възпаление на бронхиолите). Особено застрашени са пушачите, защото ресничките, които покриват дихателните пътища, са увредени от токсините в цигарите и не могат да изтласкват болестотворните микроби. Симптомите за пневмония са температура, потене и упорита кашлица.

Острият отит протича с болка в ухото и отслабване на слуха

Възможно е да се възпали слуховият нерв. При него може и да няма болка, а само отслабване на слуха.

След грип могат да се развият бактериални инфекции на гърлото със силни болки и налепи, придружени от температура. При такива случаи лекарите обикновено предписват антибиотици. Нужни са и пробиотици, които да възстановят полезната микрофлора в червата.

Грипът натоварва сърдечносъдовата система чрез високата температура и интоксикацията на организма. Той може да предизвика възпаление на сърдечния мускул (миокардит). Веднага се консултирайте с лекар, ако усетите нощен задух, пулс над 100 удара в минута, който се поддържа през целия ден, аритмия, подчертават специалистите.

Бъбречни болки, кръв в урината и отоци също може да са последствия от грипа, които трябва да се лекуват.

Често срещани са отражения върху централната нервна система. За менингит най-типичните симптоми са схващане и стегнатост във врата, непоносимост към светлината, главоболие, унесеност, сънливост, повръщане. Те се развиват скоростно и животоспасяваща е бързата реакция.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Киселото зеле вталява и прочиства (диета + съвети)

влошени отношения след първото дете

Влошени отношения след първото дете: как да намерите баланса