6

ное.

Усложнения от грип: По-страшни от самото боледуване

Тази есен се говори повече за върлуващия грип, отколкото за ковида, и има защо. Много хора не знаят, но има сериозни усложнения от грип

усложнения от грип

Идва неочаквано, симптоматиката е различна при повечето хора, които се чудят грип ли карат или някоя нова мутация на коронавируса. Дори и онези, които са против ваксините, сега съжаляват, че не са се ваксинирали, тъй като протичането на грипа е тежко. А онова, което оставя след себе си, е още по-тежко…

Затова лекарите съветват да се вслушваме в тялото си за усложнения, получени вследствие на вирусите.

Ако човек продължи да поддържа невисока температура, има кашлица и хрипове, боли го глава и се изпотява, незабавно трябва се консултира с лекар. Същото важи и ако няколко седмици след преболедуваne гласът все още е пресипнал.

За симптомите на пост-ковид се говори много, но понеже две зими грип нямаше, хората са позабравили, че и той може да има опасни последствия дори и след преболедуването, казват лекарите.

Най-честите усложнения от грип обикновено засягат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система

Възможни са ларингит, бронхит, отит, синузит, пневмония, миокардит, перикардит, менингит.

Грипният вирус уврежда лигавицата на дихателните пътища и често се стига до пневмонии или
бронхиолити (възпаление на бронхиолите). Особено застрашени са пушачите, защото ресничките, които покриват дихателните пътища, са увредени от токсините в цигарите и не могат да изтласкват болестотворните микроби. Симптомите за пневмония са температура, потене и упорита кашлица.

Острият отит протича с болка в ухото и отслабване на слуха

Възможно е да се възпали слуховият нерв. При него може и да няма болка, а само отслабване на слуха.

След грип могат да се развият бактериални инфекции на гърлото със силни болки и налепи, придружени от температура. При такива случаи лекарите обикновено предписват антибиотици. Нужни са и пробиотици, които да възстановят полезната микрофлора в червата.

Грипът натоварва сърдечносъдовата система чрез високата температура и интоксикацията на организма. Той може да предизвика възпаление на сърдечния мускул (миокардит). Веднага се консултирайте с лекар, ако усетите нощен задух, пулс над 100 удара в минута, който се поддържа през целия ден, аритмия, подчертават специалистите.

Бъбречни болки, кръв в урината и отоци също може да са последствия от грипа, които трябва да се лекуват.

Често срещани са отражения върху централната нервна система. За менингит най-типичните симптоми са схващане и стегнатост във врата, непоносимост към светлината, главоболие, унесеност, сънливост, повръщане. Те се развиват скоростно и животоспасяваща е бързата реакция.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts