10

окт.

Трябва ли да се тествам преди да започна прием на витамин D?

Витамин D е на върха на вълната днес – толкова популярен никога не е бил

Необходимостта от приема на витамин D се подчертава от много експерти. Така например сега той може би не е панацея за различни инфекции, но за сметка на това се счита за необходимо средство при укрепване на имунната система.

Витамин D се предлага в аптеките, предлага се в различни лекарствени форми – от капки до таблетки и капсули. Отпуска се без рецепта. И заради това много хора просто идват в аптеката, купуват опаковка от витамина и се опитват да попълнят запасите си в организма, тъй като са чували, че е по -вероятно да имат недостиг от него. Или иначе казано – дефицитът е по-вероятен.

В същото време лекарите отбелязват, че е невъзможно да се пие витамин D, както се казва веднага. В най-добрия случай просто няма да има смисъл и полза от това, в най -лошия може да се получи предозиране. Една от най -честите препоръки преди приема на витамин D е да се направят изследвания и да се установи какво е съдържанието му в организма. Наистина ли е необходимо да се направи това изследване?

Евгения Паршина

Отговаря Евгения Паршина, алерголог-имунолог:

Витамините от промишленото производство, например такива, които са под формата на комплекси, са изключително подходящи за всички като универсални. Но най -добре е да направите тестове, за да съставите индивидуален витаминен план, ако ще се приема само един витамин. Това се отнася и за витамин D. Необходими са анализи, за да се разбере дали има истински дефицит на витамини и минерали. Така че трябва да посетите лекар и да получите направление.

Наистина, повечето хора, живеещи на нашата географска ширина, имат недостиг на витамин D и трябва да го приемат както в терапевтични дози, така и профилактично, но не забравяйте, че всички сме различни и всеки организъм е индивидуален. При хипервитаминоза D нивото на калций в кръвта може да се повиши, което може да наруши функцията на вътрешните органи. Затова не експериментирайте със здравето си, консултирайте се със специалист, разберете показателите си за витамин D, калций, витамини от група В и т. н. Тогава употребата на хранителни добавки ще бъде по -ефективна и полезна за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts