8

ное.

Трябва ли да се мият яйцата преди варене

Бактериите така или иначе ще умрат по време на топлинната обработка, така че струва ли си изобщо да се мият яйцата преди да се сварят?

Всъщност, не всички храни трябва да се мият преди готвене. Например, червеното месо, рибата или месото от птици не се нуждаят от предварителни водни процедури – експертите казват, че по време на миене се пренасят патогенни бактерии с капките вода из кухнята. Дори няколко микро-пръскания са достатъчни, за да се завъди листерия или салмонела на кухненския плот. Е, какво да кажем за яйцата? Трябва ли да се мият преди да ги сварим?

Замърсените черупки могат да причинят салмонелоза. Това е паразит, който живее в червата и изпражненията на птиците и остава върху черупката. Жизнеспособността на салмонелата е много висока – тя не умира дори и при ниски температури.

Да, пилешките яйца, донесени от магазина, изглеждат чисти – това е изискването за качество, което трябва да се спазва. В крайна сметка, предписанията по отношение на стандартите са: черупката трябва да е чиста, без петна от кръв, изпражнения и други видими недостатъци. Но в същото време трябва да е ясно, че яйцата не се измиват преди опаковане. И ако това все пак се случи, производителите правят специална бележка: те казват, че са обработени.

На практика най-често яйцата не се мият в птицефермите. Използването на детергенти намалява почти наполовина допустимия срок на годност на продуктите.

Оказва се, че измитите пилешки яйца могат да се съхраняват не повече от 12 дни

В обратния случай може спокойно да се съхраняват в хладилник до 90 дни. Ето защо не си струва да миете яйцата, донесени от магазина – по този начин ще измиете защитния филм от повърхността на черупката и ще съкратите годността им.

Е, все пак трябва да измиете яйцата преди да ги приготвите по какъвто и да е начин, въпреки факта, че излагането на висока температура убива почти всички вируси. Дори COVID-19.

Шансът да се заразите с коронавирус от храна е изключително малък

Като се има предвид, че яйцата са варени, вероятността от инфекция става нула. Трябва да се вземат същите предпазни мерки по отношение на опаковката, както за всички други артикули, донесени от улицата или от обществени места, включително магазини. Ако докоснете нещо, веднага измийте добре ръцете си.

Но салмонелозата все още е актуална, така че е по-добре да не използвате повредени яйца за храна и да измивате яйцата с цяла черупка старателно. Твърдо сварените яйца гарантирано убиват салмонелата.

Опасността от суровите яйца е, че те могат да замърсят други продукти в кухнята, които просто стоят до тях. Следователно, яйцата, дори и в опаковка, трябва да се поставят отделно от това, което няма да варите или пържите – например зеленчуци и плодове. И масата, след като върху нея са лежали необработените яйца, трябва да са избърше внимателно.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts