4

авг.

Тремор може да се появи от глад, жажда и стоене

Тремор е неволно, ритмично мускулно свиване, водещо до треперещи движения в една или повече части на тялото

Това е често срещано нарушение на движението, което най-често засяга ръцете, но може да се появи и в ръцете, главата, гласните струни, торса и краката. Треморът може да бъде интермитентен (възникващ в отделни моменти, с прекъсвания) или постоянен. Може да се появи спорадично (само по себе си) или да се случи в резултат на друго заболяване.

Треморът е най-често срещан при хора на средна възраст и по-възрастни, въпреки че може да се появи на всяка възраст. Разстройството обикновено засяга мъжете и жените еднакво.

Треморът не е животозастрашаващо състояние. Въпреки това, това може да бъде смущаващо и дори инвалидизиращо, което прави трудно или дори невъзможно изпълнението на работа и ежедневни задачи.

„Трепери от глад“ има съвсем буквално значение – състояние, което е известно и като тремор

Защо се получава тремор обясняват медици в многобройните коментари на какво може да се дължат видимите пристъпи на треперене при германския канцлер Ангела Меркел в последно време.

Тя самата посочи друга от възможните причини -дехидратация на организма.

При възрастните хора чувството за жажда отслабва и при голяма заетост е възможно те да забравят да пият достатъчно течности. Меркел е на 65. Ако лекар установи, че треморът е следствие от дехидратация, обикновено предписва вливания на физиологичен разтвор през няколко дни, докато организмът се възстанови.

Тремор се появява и при рязко падане на кръвната захар

Хипогликемията може да се случи, ако човек дълго време не е ял, но и също ако е изтощен до крайност.

Британски професор по неврология допусна, че германската канцлерка има т.нар. ортостатични тремори. Неконтролируемото треперене в една или повече части от тялото настъпва при продължително неподвижно стоене в изправено положение. Проблемът изчезва, щом човек започне да ходи, седне или легне.

Вероятно по тази причина в последните седмици на събития, на които Меркел присъства, всички седят дори по протокол да трябва да стоят.

Други възможни причини за тремор са епилепсия, тумор, болест на Паркинсон, инсулт, увреждания на мозъка.

Някои други известни предпоставки са:

  • употребата на определени лекарства (особено лекарства за астма, амфетамини, кофеин, кортикостероиди и лекарства, използвани за определени психиатрични и неврологични разстройства);
  • злоупотреба с алкохол или абстиненция;
  • отравяне с живак;
  • свръхактивна щитовидна жлеза;
  • чернодробна или бъбречна недостатъчност;
  • безпокойство или паника.

Как се лекува тремор?

Въпреки че няма лечение за повечето форми на тремор, има възможности за лечение, които да помогнат за справяне със симптомите. В някои случаи те може да са достатъчно леки, за да не изискват лечение.

Намирането на подходящо лечение зависи от точната диагноза на причината. Треморът, причинен от основни здравословни проблеми, понякога може да бъде подобрен или напълно елиминиран с лечение. Например, тремор, дължащ се на хиперактивност на щитовидната жлеза, ще се подобри или дори ще изчезне (връщане към нормалното състояние) с лечение на щитовидната жлеза. Освен това, ако треморът е причинен от медикаменти, спирането на лекарството, причиняващо тремор, може да намали или елиминира неприятното треперене.

Източник: www.mayoclinic.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts