24

май

Тревожно проучване: Дивата природа бавно изчезва от Земята

Дивата природа намалява все по-бързо и тревожно, сочи ново проучване, цитирано то CNN

Популацията на почти половината от животинските видове на планетата спада много по-значително, отколкото се смяташе досега.

Основният фактор за това е човекът – унищожил огромен брой животински видове и довел много други до ръба на изчезването.

Причините за намаляващата фауна са умишленото унищожаване на растителни месности – за да се освободи място за ферми, градове и пътища, но изменението на климата също е важен фактор за намаляването на видовете и според прогнозите глобалното затопляне ще има все по-силно въздействие.

Авторите на изследването анализират над 70 000 вида по света – бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби и насекоми – за да определят дали популациите им се увеличават, намаляват или остават стабилни с течение на времето.

Според изследването, публикувано в списание Biological Reviews, 48% от тези видове намаляват, а по-малко от 3% се увеличават.

„Други изследвания, базирани на значително по-малък брой видове, показват, че продължаващата „криза на изчезването“ е по-сериозна“, посочва Даниел Пиншейра-Доносо от Факултета по биологични науки към Кралския университет в Белфаст.

Червеният списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN) класифицира около 28 % от видовете като застрашени от изчезване.

„Това, което показва нашето проучване, не е дали видовете в момента са класифицирани като застрашени или не, а дали размерът на популациите им бързо и прогресивно намалява или не“, каза Пиншейра-Доносо. Тенденциите за намаляване на популациите с течение на времето са предвестник на изчезването.

Според тази оценка 33% от видовете, които понастоящем са класифицирани като „незастрашени“ в Червения списък на IUCN, всъщност намаляват към изчезване.

При бозайници, птици и насекоми също се наблюдава намаляване на броя на видовете, но като цяло земноводните са най-силно засегнати.

По-добри са новините за рибите и влечугите, при които популациите на повече видове са стабилни, а не намаляващи.

В географско отношение намаляването на популациите е съсредоточено най-често в тропиците. Една от причините за това е, че „животните в тропиците са по-чувствителни към бързи промени в температурата на околната среда“, каза Пиншейра-Доносо.

Брендън Годли, професор по природозащитни науки в университета в Ексетър, който не е участвал в проучването, заяви, че изследването предлага нов поглед върху тенденциите в популациите.

„Това е изключително значимо изследване, което обхваща целия свят и всички групи гръбначни животни и насекоми“, казва Годли пред CNN.

„Чрез щателното комбиниране на популационните траектории, а не чрез по-ограничените оценки на Червения списък, то подчертава колко голям е натискът върху дивата природа от човешкото влияние и как той е глобален и за всички групи животни“, допълва той.

По думите на Голди обаче има шанс дивата природа да бъде спасена именно от човека.

Има положителни примери за животни, които са били върнати от ръба на изчезването, включително големи китове и морски костенурки.

Без процъфтяващи популации, видове, местообитания и екосистеми не можем да продължим да съществуваме“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts