7

мар.

Трансплантация на памет? Дали е възможно?

Медиците се научиха да присаждат повечето органи и тъкани в нашия организъм


Но какво бихте казали за възможността да се присади не само някаква част от тялото, но и паметта например?

До неотдавна това изглеждаше невъзможно. Но както съобщават от списание eNeuro, група американски учени са направили именно това.

Доскоро се смяташе, че паметта е само резултат от генерирането на електрически импулси, които възникват между клетките в хипокампа. Но през 2012 г. в тази анатомична структура са открити така наречените енграмневрони. Според предположението на експерти те се оказват физическите „кутийки“ за паметта и спомените на човека.

Това води до логическия извод, че паметта има не само електрическа, но и химическа природа.

Продължавайки изследванията, групата учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, водени от Дейвид Гланцман, провеждат експеримент, в хода на който успяват да предадат паметта на един прост организъм на друг благодарение на трансплантация на РНК от енграмневроните.

„Откритието, че с присаждането на РНК от един охлюв на друг се предава паметта на първия индивид на втория, стана доказателство, че спомените могат да се съхраняват не само в синапсите, но и в друг вид. Може би в бъдеще ще можем да потискаме старата памет и да записваме нова информация направо в мозъка“, казва ръководителят на изследването д-р Гланцман.

Своето откритие учените правят . при изследване на калифорнийски морски зайци (Aplysia californica) и големи отровни морски охлюви. Това им позволява да установят още по-интересни закономерности.

Учените отглеждат две колонии охлюви. Едната обитава в безопасни условия за живот, а на другите през определени интервали от време се подава ток, като по този начин са принуждавани да се борят за живота си. Само след два дни втората колония изработва специални алгоритми на поведение, за да избегне опасността.

След това РНК от втората група се присажда на индивидите от първата. Оказва се, че спокойните до този момент мекотели започват да се държат по същия начин, като събратята си, получаващи токови удари. Преди поредния разряд те стават неспокойни и се събират на групи.

Така се установява, че паметта може не само да бъде извлечена, но и предадена на друг организъм. Въпросът е само как да се направи това безопасно за участниците в процедурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts