26

май

Токсичните роднини – прекрати общуването с тях, докато не е станало късно!

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему.“
Семейството – това са особени отношения, много близки и главно – завинаги. Желанието да живеем в идеално семейство е абсолютно нормално, но какво да правим, ако обкръжаващите те хора са далеч от съвършенството?

Токсичните хора

Какво става, ако ти са се паднали токсични роднини – да им обърнеш гръб, или да потърсиш компромис? А може би не те, а ти им пречиш на тях да живеят?

„Но това е майка ми!“ Или баща, сестра, брат, дъщеря, син, баба… „Това е близък човек!“ С такива фрази ние строим собствените си вътрешни бариери, наразрушими стени, които ни давят отвътре и отравят живота ни. Тъй като не върви да поставяме себе си на първо място.
Трябва да можем да разпознаваме тиранина и да вземе ситуацията под контрол.


Отровата от роднини е особено токсична. И, за да избегнете емоционалните травми, трябва да се разкрият такива връзки без забавяне. За да се разбере, че даден човек е токсичен, трябва да се анализират следващите ситуации.

Признаци за токсичност
Днес този човек се успокоява, а вчера те е осмивал публично. Дава си вид, че твоят живот не му е безразличен – това е особен начин да те вземе под контрол, за да изглежда привлекателен пред други, по-значими за него хора, разказвайки интересни истории от чужд живот.
С такива хора трябва да се говори внимателно, най-добре за нищо или за времето. Да попаднеш на мишената на манипулатор е много лесно, но се постарай да бъдеш внимателен при своите отговори, най-добре питай първи.


2. Търси изгода
Такива роднини се разпознават отдалеч. Той може да изчезва за половин година и повече и се появява тогава, когато има нужда от нещо. Не е важно какво иска в дадения момент: пари, помощ, подкрепа или утешение. След като получи желаното, той отново изчезва в неизвестна посока.

Удивително, но ако ти имаш нужда от помощ, такъв роднина ще намери стотици причини да ти откаже.


Уви, но такова общуване трябва да се ограничи. Раздразнението, което ще се натрупва в теб, задължително ще избие във вида на срив, скандал или обида. Ако не се срещаш с такова отношение за пръв път – дистанцирай се от такъв човек, бъди мъдър и не приемай обидите присърце.

3. Не си признава грешките
Такъв човек, даже ако винаги му е налице и е доказана и от други свидетели, никога не признава, че не е прав. Напротив, той с всички сили ще те застави да повярваш, че в неговата грешка голяма част заема твоята вина.


Предизвиквайки чувство на недоумение, такива хора много лесно манипулират другите. Тази форма на физическо насилие се нарича газлайтинг, където главното е да заставиш човека да се съмнява в собственото си мнение.


Такива хора са изключително токсични, не са първите, които трябва да се държат на разстояние. В противен случай рискуваш да попаднеш в неприятна ситуация. Ако някой от роднините ви попада под това описание, старай се да ги избягваш и не си изяснявайте отношенията. Винаги си дръж на своето и, ако се промъкне съмнение, знай, че това е манипулация.


4. Постоянна критика
Такъв човек се счита за скептик и винаги ще намери нещо, за което да се разсърди. Както във вица: „Кой е виновен?“ – „Снахата“. – „Но тя не е вкъщи“. – „Нищо, роклята й виси ей там“. Безусловно всеки има право за грeшка. Но осъждането и постоянните упреци сериозно вредят на самооценката.

Като упреква и унижава другите, манипулаторът винаги се поставя на първо място. Да се живее спокойно в такава обстановка е невъзможно. С всички сили се старай да избягваш такива хора. А ако не можеш да избегнеш разговора, постарай се да издържиш на удара. Твоите козове: вежливост, спокойствие, невъзмутимост и игнориране. Пази си нервите, съгласявай се, но слушай себе си повече, отколкото другите.


Помни че критиката – това е част от успеха. Но понякога и ти може да не си прав, всички могат да грешат. Никога не се притеснявай да признаеш своята вина.

5. Тирания и агресивно поведение
Тези признаци на токсичност най-често се срещат в отношенията „мъж-жена“ и „родител-дете“. Такива хора се явяват тирани, агресори, командири… А ти си вечната им жертва.
Такъв човек ограничава твоята воля, заставя те да ревнуваш или да изпиташ чувство за ревност, избягва общуването и постоянно набляга на мнението си. Той е винаги прав и знае всичко най-добре. Не е изключено само психологическо, може да се стигне и до физическо насилие.
Какво да се прави? Да се бяга! Избери правилен модел на поведение: не викай и не устройвай сцени, тръгни си, без да съжаляваш. Престани да бъдеш роб и жертва. Такава ситуация е много опасна не само за самооценката и самоуважението, но и за живота и здравето.


Да бъдеш избирателен при общуването с роднини е много сложно. Понякога ти се налага да взаимодействаш с тях и да чувстваш унищожителната им отрова. За защита от токсичните хора, ето какво съветват психолозите.


Как да общуваме с токсични хора

1. Излез от зоната на комфорт. Почни, че по-нататък ще бъде още по-лошо.

2. Проанализирай страховете си. Може да се хванеш за сламка, за измислени ценности, а тези отношения не трябва да се спасяват.

3. Практикувай емпатия, старай се да чуваш какво се опитва да донесе този човек, дори ако имате различни интереси.

4. Уважавай личното пространство, на първо място своето.

5. Изказвай се коректно и пази приличие. Даже ако събеседникът говори неудобни неща, които му идват наум, се старай да съблюдаваш дистанция, да филтрираш информацията, спомняйки си за уважението и културата.

6. Във всяка ситуация бъди уверен в себе си и се научи да казваш „не“.

7. Използвай в речта си вълшебните думи: благодаря, моля, извинявай.

8. Не търси проблеми там, където ги няма.

9. Бъди търпелив. Прави окончателни изводи и извършвай действия само с хладен ум и трезв разчет. При емоциите могат да се направят много глупости. Всяко твое решение трябва да бъде обмислено.


Да скъсаш отношенията си с негативните си роднини – това съвсем не значи, че трябва напълно да ги изключиш от живота си. Важно е да се запомни от самото начало, че отделяните от тях токсини – обиди, претенции и натиск – те ти пречат да живееш пълноценен живот.


За да не затънеш в собственото чувство за вина, не трябва да избягваш семейните контакти. Те трябва да се ограничат, да се сведат до допустимия минимум. Така токсичните роднини няма да имат възможност да те притискат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts